Fruit en groente zijn een essentieel onderdeel van ons dieet. Waarin de een gelooft in de juiste dosering van bepaalde stukjes fruit en groente, gelooft de ander er in dat er sommige soorten zijn die je beter helemaal kunt vermijden. Alhoewel het zeker geen kwaad doet om deze (ongezonde) voedingswaren af en toe te eten, kun je ze misschien beter niet elke dag nemen. We vergissen ons vooral snel in de hoeveelheid suiker er in sommige fruit en groente zit. Wanneer we denken verantwoord te genieten van een stukje dessert van moeder natuur, zijn we eigenlijk gewoon lepels vol suiker aan het eten. Maar ondanks dat moeten we niet vergeten dat elk stukje fruit of groente ook weer zijn eigen voordelen heeft. Welke producten kunnen we dan soms beter vermijden? Dit zijn 10 ongezonde soorten groente en fruit.


1. Aardappel

aardappel

Ook al zijn we er dol op, aardappels zijn niet echt goed voor ons. Ze bevatten dan wel veel kalium en vitamine C, maar de meeste van deze voedingswaarden gaan verloren zodra je de schil verwijdert. Zo bevat de schil van een aardappel ook veel vezels, maar door onze gewoonte de schil niet op te eten, krijgen we hier niets van binnen. Daarnaast helpt het ook niet mee dat we aardappels vaak op een ongezonde manier bereiden. We frituren het of bakken ze in de olie of boter. Eigenlijk horen aardappels ook niet helemaal thuis in deze lijst, want in Nederland word deze knol niet als een groente gezien. Over de rest van de wereld wel.

2. Aubergine

aubergine

Aubergine is de perfecte vleesvervanger, het absorbeert namelijk de smaak van alles waar je het mee bereidt. Dit is ook meteen de reden waarom dit stukje fruit (ja, echt waar, aubergine is fruit!) niet zo gezond is. Naast dat het de smaak van andere voedingsstoffen opneemt, zuigt het ook alle oliën, vetten, zout en calorieën op. Zo verliest de aubergine, dankzij haar sponzige textuur, bijna altijd haar gezondheidsvoordelen.

3. Kokosnoot

kokosnoot

Kokosnoot wordt naast vrucht ook als noot gezien. Deze bijzondere nootachtige vrucht bevat veel verzadigde vetten, wat er voor zorgt dat je cholesterol flink omhoog gaat. Als je dus al een hoog cholesterol gehalte hebt, kun je de kokosnoot beter laten staan.

4. IJsbergsla

ijsbergsla

IJsbergsla is beter dan geen sla, vooral als het je helpt meer gezonde salades te eten. Maar als je deze sla kan vervangen door een andere bladgroente kun je dat beter doen. In ijsbergsla zitten vrijwel geen voedingsmiddelen. Dus als je een gezonde salade wilt eten, kies dan voor spinazie of boeren kool. Deze zitten namelijk wel vol vitamines en calcium.

5. Druiven

druiven

We eten altijd vers fruit met de overtuiging dat het beter is dan voorverpakte producten. Maar je zult je verbazen wanneer je weet hoeveel suiker een klein trosje druiven bevat. Een gemiddelde portie druiven bevat vaak al zo’n 39 gram suiker. Vooral omdat druiven je uitnodigen er klakkeloos veel van te eten, krijg je snel veel suikers binnen.

6. Kersen

kersen

Deze heerlijke zoete vruchten zitten zo vol van smaak, dat het soms moeilijk is er van af te blijven. Net als druiven eet je hier dus ook snel te veel van. Ook kersen zitten vol suiker. En de suiker (fructose) wordt snel door je vetcellen opgenomen, wat niet heel goed is voor je gezondheid.

7. Mais

mais

Ondanks het feit dat mais een groente is en het vitamines bevat, is het eerder een bron van suikers. Ook bevat mais vrijwel geen vezels. Daarnaast bevat mais, vergeleken met andere groente, enorm veel calorieën. Een blikje mais van 160 gram, bevat ongeveer 180 calorieën.

8. Gedroogde vruchten

gedroogde vruchten

Ondanks dat gedroogd fruit vaak een goed alternatief op snoep lijkt, is het vaak niet veel gezonder. De gedroogde vruchten zijn vaak bedekt in suiker en behandeld met chemicaliën om de smaak en kleur te behouden. Als je je vruchten zelf droogt, zijn ze vaak wel weer een stuk gezonder. Ook als je je calorieën telt, kun je beter van gedroogde fruitsoorten afblijven. Wel zijn er ook een aantal gezondheidsvoordelen aan verbonden. Doordat je het fruit uitdroogt, bevat het vaak een hogere concentratie vitaminen, vergeleken met de niet gedroogde fruitsoort.

9. Vruchtensap

vruchtensap

Een glaasje verse jus d’orange lijkt misschien een gezond alternatief op frisdrank. Jammer genoeg is dit niet helemaal waar, een glas vruchtensap is niet veel meer dan een suikerbom. Door het fruit te persen ontdoe je het van al de vezels, vitamines en mineralen. Nu blijft er alleen een (heerlijk smakend) glas suiker over. Het is slimmer en gezonder om gewoon de vrucht in het geheel op de eten.

10. Groente chips

groente chips
via Rachaelray.com

Waar gedroogde vruchten een gezond alternatief op snoep lijken en vruchtensap een gezond alternatief op frisdrank, lijkt groentechips dat te zijn voor normale chips. Helaas is groentechips vaak net zo ongezond als aardappel chips. Wat betreft voedingswaarden zijn ze vrijwel identiek aan elkaar. De groente wordt door de bereiding ontdaan van al de gezonde eigenschappen. Wat overblijft is een stukje bedekt in olie en vol met calorieën.

Ook lezen: deze 10 ‘ongezonde’ snacks zijn niet zo slecht als je denkt