Detoxen hoeft niet altijd te maken te hebben met je lichaam. Het ontgiften van je omgeving is zo nu en dan ook heel erg belangrijk. Met de lente voor de deur is dit een goed moment om eens kritisch door je kledingkast te gaan. Wij zetten hier 5 tips op een rij om je kledingkast te detoxen. Je zult er een opgeruimd gevoel aan overhouden en weer overzicht hebben wat je nou precies hebt en wat er op je stoplijstje voor komend seizoen staat.

Stap voor stap helpen wij je door dit proces heen want waar moet je in godsnaam beginnen? Als je alle stappen hebt gevolgd heb je de kledingkast detox helemaal volbracht!

1. Haal alles uit de kast!

Haal je hele kledingkast leeg. Zo zie je hoe veel en wat je nou eigenlijk hebt en gaat alles al een keer door je handen. Je komt waarschijnlijk kledingstukken tegen die je nooit eerder hebt gedragen of waarvan je vergeten was dat je ze had.

2. Maak je kast schoon

Nu alles er uit is kun je je kledingkast even een goede deep clean geven. Je kleding trekt veel stof aan en dus zal er aardig wat stof in je kleding achterblijven nu hij helemaal leeg is.

3. Sorteren

Sorteer je kleding op zomer en winterkleding. Sorteer vervolgens ondergoed, onder- en bovenkleding.

4. Uitzoeken en beslissen

Nu begint het grote beslissen. Omdat de winter nu wel achter de rug is begin je met die kleding. Die kun je dan meteen achterin je kast opruimen want die zul je voorlopig niet meer nodig hebben. Bovendien weet je precies wat je de afgelopen periode veel gedragen hebt en wat nauwelijks of helemaal niet. Heb je het deze winter niet gedragen? Gooi het dan weg. Twijfel je nog? Leg het dan op de ’twijfel stapel’ waar we later op terug zullen komen.

Ben je klaar met het uitzoeken van je wintergarderobe? Begin dan aan het zomerspul. Trek ook zeker kleding aan waar je over twijfelt. Heeft het nog goede kwaliteit of is het een beetje verwassen? Past het nog goed of is het te klein of te groot geworden? Voel je je er goed in?

5. Twijfel stapel

Als je al je kleding door je handen hebt laten gaan heb je als het goed is 3 stapels: houden, wegdoen en twijfel. Ga nog een keer door de twijfel stapel. Je zult zien dat na al dat uitzoeken en beslissen het makkelijker is om een keuze te maken. Trek desnoods alles op de twijfel stapel nog een keer aan en vergelijk het met de kledingstukken en outfits die je hebt gehouden. Tip: twijfelen zegt vaak al genoeg….

6. Laatste en leukste stap

De laatste en leukste stap: het maken van een stoplijstje. Nu je precies weet wat je allemaal hebt zie je ook wat je mist. Heb je de basics zoals een fijne, goed zittende spijkerbroek? Welke trends van nu vind jij helemaal leuk maar heb je nog niet in je kast hangen? Door een lijstje te maken kun je ook gerichter shoppen en zullen er minder snel kledingstukken in je kast belanden die je niet of nauwelijks gaat dragen.

 

We hopen dat je na deze kledingkast detox en opgeruimd gevoel hebt en weer overzicht over wat er nou eigenlijk in je kast hangt. Je belooft jezelf waarschijnlijk dat het nooit meer zo ver zal komen, maar wij raden aan deze kledingkast detox minstens een keer in het jaar te doen. Detoxen is zeker niet alleen sapkuren doen maar, zo kun je bijvoorbeeld ook je haar detoxen.