Een koffievlek in je favoriete broek. Pastasaus in je trui. Vlekken die niet alleen heel lastig te verwijderen zijn, maar soms zelfs het einde van een kledingstuk kunnen betekenen. Zonde! Gelukkig zijn de meeste vlekken wel degelijk te verwijderen. Vlekken verwijderen vraagt echter wel om de juiste producten en kennis. Maar hoe verwijder je eenvoudig de lastigste vlekken uit textiel? Hoe voorkom je dat je door een ongeluk plotseling jouw favoriete kledingstuk vaarwel moet zeggen? In dit artikel zetten we de beste tips op een rij.

Wees er snel bij

Allereerst is het belangrijk om er zo spoedig mogelijk bij te zijn. Je moet voorkomen dat de vlek kans krijgt om in te trekken. Zolang je snel genoeg bent, is de kans groot dat de vlek nog verwijderd kan worden. Merk je dus dat je knoeit? Onderneem dan direct actie. Verwijder de vlek allereerst zo goed mogelijk met een keukenpapiertje. Probeer de vloeistof zo min mogelijk te verspreiden of in te wrijven. Spoel het vervolgens na met lauw water. Het is belangrijk dat het water niet te heet is, want anders kan de vlek juist sneller intrekken.

Heb je geknoeid op een wit kledingstuk? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om wat witte tandpasta, citroensap of azijn op de vlek aan te brengen. Als de vlek zo goed mogelijk verwijderd is, moet je deze zo snel mogelijk in de wasmachine stoppen. Dan is de kans het grootst dat deze er in het geheel uitkomt.

In de zon ophangen

Nog een goede manier om vlekken te verwijderen is door de kracht van de zon te gebruiken. Dit werkt vooral bij witte kledingstukken. Maak de vlek eerst goed nat en behandel deze. Zodra de vlek bijna volledig verwijderd is, hang je het kledingstuk nat in de volle zon. Zodra deze droog is, zal hij letterlijk als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Vetvlekken in kleding

Wie graag in de keuken staat, heeft regelmatig last van vetvlekken. Dat is bijna onvermijdbaar. Helaas kunnen sommige vlekken hardnekkig zijn. Soms lijkt het zelfs alsof je je kledingstuk beter weg kunt gooien. Gelukkig is dat meestal niet nodig. Zeker niet wanneer je direct actie onderneemt. Het verwijderen van vetvlekken is namelijk relatief eenvoudig. Afwasmiddel kan hierbij al de redder in nood zijn.

Gebruik een schone doek, maak deze licht vochtig en voeg wat afwasmiddel toe. Wrijf vervolgens in cirkelvormige bewegingen de vlek in. Laat dit intrekken en stop hem vervolgens in de wasmachine. Zorg ervoor dat je de temperatuur van de wasmachine op minimaal 60 graden zet om de vlek te verwijderen.

Bloedvlekken verwijderen

Heb je een ongeluk gehad en is er daardoor bloed op je kleding gekomen? Dan zijn dit vaak best lastige vlekken om te verwijderen. De beste manier om dit aan te pakken is door het bloed vooral geen kans te geven om in te trekken. Spoel het kledingstuk zo snel mogelijk uit met koud water en strooi wat zout op de kleding om het bloed te absorberen.