Begonnen met hardlopen in het nieuwe jaar? Goed bezig! Lekker sportief zijn is belangrijk voor ons lichaam en om je te helpen en stimuleren, hebben we hier een aantal tips, voor als je in het donker rent! Want we kunnen er niet omheen, ’s ochtends én ’s avonds is het (nog) hartstikke donker. En wij vinden het natuurlijk erg belangrijk dat je veilig over straat gaat en ongelukken voorkomt.


Kleding

In de winter is het laat licht en vroeg weer donker, het is dan natuurlijk belangrijk dat je tijdens het hardlopen aan een paar extra dingetjes denkt! Als je gaat hardlopen in het donker zorg er dan altijd voor dat je gezien wordt. Gebruik ’s avonds reflecterende strepen, zodat auto’s en fietsers je zien. In een sport winkel zijn genoeg jasjes, bandjes, broeken, shirtjes of armbandjes te vinden. In het donker is het ook verstandig om zonder of met zachte muziek te gaan hardlopen. Zo hoor je alles om je heen beter!

Wegen

Misschien vind je het fijn om een bekende weg te lopen, maar zorg er in de winter maanden wel voor dat je op een goed verlichte weg blijft. Ga je toch echt op donkere paden lopen? Blijf dan altijd alert! Er zijn genoeg fietsers die fietsen zonder licht en jou waarschijnlijk niet kunnen zien. Als je langs een drukke weg gaat hardlopen is het het beste om het verkeer tegemoet te lopen. Ga dus aan de andere kant van de weg rennen. Zo kunnen mensen je het makkelijkst aan zien komen, en kunnen makkelijk langs je heen rijden. Zo zie jij ook wat er op je af komt. Bij onbekende wegen is het verstandig rekening te houden met losliggende stoeptegels, boomwortels en andere dingen op de weg. Let dus altijd goed op!

Tijdstip

Soms is het best lastig om te bepalen op welk tijdstip je gaat hardlopen. Verwijd vooral de drukkere uren op de dag. Dit is meestal tussen 08:00 en 10:00 en 16.00 en 19.00. Op deze tijden zijn de meeste mensen onderweg naar werk en school of zijn de scholen uit en fietsen er veel fietsers. Heb je voor de rest van de dag geen tijd en wil je toch in de spits lopen? Kies dan een klein rondje, op een rustige plek. Je hoeft niet perse heel ver te lopen, maar je kan het rondje ook een paar keer doen!


Lees ook:

Winter en hardlopen; hoe houd je dit vol?

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?

Mag ik mezelf eigenlijk wel een #fitgirl noemen als ik niet eens een paar kilometer kan hardlopen? – Column