Een leuke, goed betaalde baan, een mooi huis, de allerbeste vrienden, de beste vriend(in) zijn, een familie die je door dik en dun steunt, een geweldig interieur. Klinkt perfect toch? Voor veel mensen is dit nog net niet genoeg. Zij streven elke dag naar nog meer perfectie, maar is dat wel goed voor je? Uit een onderzoek blijkt dat de eeuwige hunkering naar het perfecte leventje je alleen maar ongelukkiger maakt.


Onderzoek

Volgens Gordon L. Flett, professor psychologie aan de York University in Canada, is ambitieus zijn een vervelende vorm van perfectionisme. Hij deed er onderzoek naar en schreef het boek: Perfectionism: Theory, Research and Treatment. ‘Als iemand alleen ambitieus is, zullen ze vaak een gevoel van opluchting hebben als iets lukt en ze en bepaald doel hebben bereikt. Maar als je een perfectionist bent, heb je na het bereiken van je doel nog steeds een gevoel van ontevredenheid.’ Hij legt verder uit dat dit op een gegeven moment kan leiden tot een depressie.

Volgens Flett streef je als perfectionist niet naar perfectie, maar naar wat je moet zijn. Het is gewoon een optie om niet perfect te zijn, en dus gaan perfectionisten in een paniek toestand op zoek naar die perfectie.

Perfectie bestaat niet

Het probleem echter, is dat perfectie niet bestaat. Als de perfectionistische persoon een doel heeft bereikt, vindt die wel weer een nieuw doel om na te streven. Heb je een nieuwe broek gekocht? Dan heb je ook nog wel even een shirtje nodig die er leuk bij past, en daarna bedenk je je dat je er ook nog wel schoenen bij nodig hebt om het af te maken. Maar toch niet af,  want er komen nog sieraden bij, iets voor in het haar, een mooie tas en ga zo maar door. Er is altijd wel iets dat je niet hebt om je leven nog perfecter te maken.

Als perfectionist blijf je je focussen op alles wat je nog niet hebt. Dit kan best pijnlijk zijn voor je zelfvertrouwen. Als je bijvoorbeeld die leuke schoenen nog niet hebt kun je daar van balen en wat als deze schoenen straks uitverkocht zijn? Dan heb je weer een tegenslag te verwerken. In de ogen van een echte perfectionist is dit het gevoel van falen.

Mannen en vrouwen

Perfectionisme schijnt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt volgens Carol Landau, klinisch psychiatrie professor van Brown University, doordat vrouwen meerdere ballen hoog willen houden. Vrouwen willen naast een goede carrièrevrouw zijn, ook de perfecte vriendin zijn die altijd klaar staat voor haar vrienden. Ook willen veel vrouwen nog de huismoeder zijn, die haar kinderen op de beste manier wilt opvoeden. Dan hebben ze daarnaast ook nog een man waarvoor ze de perfecte vrouw willen zijn. Bij mannen is dit anders. Als een man chagrijnig is omdat iets niet lukt op werk, dan is het even jammer voor zijn vrouw of vrienden, maar dan blijft hij chagrijnig. Mannen kunnen makkelijker gevoelens weg stoppen en zich minder druk maken over wat anderen van hun denken.

Veranderingen

Een perfectionist denkt waarschijnlijk dat het motiveert, maar uiteindelijk kraak je jezelf helemaal af en kan het leiden tot een burn-out en een heel slecht zelfbeeld. Eigenlijk ga je geloven in het stemmetje in je hoofd. Herken jij jezelf heel erg in dit verhaal? Dan heeft Psychiater Ashwini Nadkarni een paar tips tegen perfectie.

Bewustwording

De eerste stap is erkenning. Erken dat je te perfectionistisch bent en dat het je soms in de weg staat. Denk daarna aan, Wat als?, Wat als mijn vrienden mijn schoenen niet mooi vinden?

Het gevolg

Wat is het gevolg als je vrienden je schoenen niet mooi vinden? Willen ze dan niet meer met je omgaan? Probeer je gedachten te relativeren.

Draai het om

Als je het niet kunt laten om je af te vragen hoe iemand over jou actie denkt, probeer dan van het positieve uit te gaan. Wat als mijn vrienden mijn schoenen mooi vinden?

Oordeel niet

Probeer om je gedachten niet te veroordelen. Hierdoor zal je in een nog dieper dal terecht komen.


Lees ook:

Zet in je agenda: Rust!

Net terug van een heerlijke vakantie? Pas op voor een burn-out

Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?