Je hebt mensen die maar door blijven ploeteren, of het nu tegenzit of alles van een leien dakje gaat. Hardwerken, oplossingen zoeken voor problemen, steeds weer opnieuw nieuwe doelen stellen en doorgaan. Daarnaast heb je mensen die bij het eerste probleem de handdoek al in de ring gooien en het opgeven. Hoe komt het toch dat de een geen genoegen neemt met nee en de ander de veilige haven steeds opzoekt? We denken vaak dat het in iemands aard zit, maar dit is toch niet helemaal waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je doorzettingsvermogen als klein kind al kunt aanleren.
Onderzoek doorzettingsvermogen
Het Massachusetts Institute of Technology Onderzocht tweehonderd kinderen van tussen de 13 en 18 maanden oud. De kleintjes werden in drie groepen verdeeld. De eerst groep kreeg te zien hoe een volwassene een kubus opende om er iets uit te halen, waarbij dit binnen 10 á 30 seconden lukte. De tweede groep kreeg hetzelfde te zien, alleen liepen de volwassenen hier tegen meer problemen aan en deden er langer over (moesten meer hun best doen en doorzetten). De derde groep kreeg geen voorbeeld van een volwassenen te zien.
Vervolgens moesten de kinderen zelf ook een probleem oplossen. Ze kregen een speelgoed muziekbox, waar geluid uit moest komen als je op de knop drukte. Echter, deed de knop het niet en keken de onderzoekers hoe lang de kinderen zouden proberen er muziek uit te krijgen.
Wat blijkt? Waarschijnlijk weet je zelf het resultaat nu ook al, de kinderen die naar de volwassenen hadden gekeken die een minuut of langer worstelde met het openen van de kubus, drukten vaker op de knop voor muziek dan de kinderen die geen voorbeeld of het makkelijk voorbeeld hadden gehad.
Met de pap lepel ingegoten
Wat bewijst deze studie nou? Kinderen die hun ouders (of verzorgers) vaker zien worstelen of meer moeite zien doen voor iets, leren niet snel op te geven en door te zetten. Wat eigenlijk haaks staat op het voorbeeld dat ouders graag geven aan hun kinderen namelijk het: “Kijk zo simpel is het, als ik dit kan, kun jij dit ook” voorbeeld. Oftewel, het is niet erg als je kinderen zien dat je ergens meer moeite voor moet doen, het leert ze ‘doorzettingsvermogen’.
De onderzoekers beweren zelfs dat het doorzettingsvermogen dat de kinderen bij het onderzoek toonden, zelfs voor een betere voorspelling van academische successen zorgt, dan bijvoorbeeld hun IQ.