In je eentje is het soms al lastig genoeg om het roer om te gooien en op de gezonde tour te gaan. Je omgeving en je gezin kunnen het je aardig lastig maken. Want hoe groot is de verleiding om ook gezellig een koekje te nemen bij de thee? Hoe leer je ze dat alleen snoep koek en chips niet goed voor ze is, zonder dat je ze van alles gaat verbieden? Wat ons betreft is verbieden sowieso niet de manier. Je kinderen spelenderwijs dingen leren over voeding lijkt ons wel een goede manier. Zelf geen idee hoe je dit kunt doen? Geen nood. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Of je kleine nog een peuter is, of een 6 jaar jonge rebel, het is altijd een goed idee om je kinderen bewust te maken hoe ze voor hun lichaam kunnen zorgen. Hoe je ze kunt leren wat gezonde en ongezonde voeding is?

Eten uit een potje

  1. Probeer zo min mogelijk voeding uit potjes te geven. Deze kant en klare potjes bevatten veel suiker waar je kindje dan snel aan gewend raakt. Gebruik liever een blender om verse producten te vermalen. Hierdoor raken ze in plaats van aan suiker, gewend aan de verschillende smaken van groente. Maar natuurlijk, iedereen heeft wel eens tijdnood en dan is zo’n potje natuurlijk een ideale uitkomst. Maar probeer er geen gewoonte van te maken.

Boodschappen doen

  1. Neem je kind mee boodschappen doen! Maak iets leuks van het maken van een boodschappenlijstje. Laat ze bijvoorbeeld tekeningen maken bij de producten of laat ze het zelf schrijven (afhankelijk van de leeftijd natuurlijk). Ook in de supermarkt is het leuk om ze actief mee te laten doen zoals producten uit de schappen halen en vertellen wat er nog meer gekocht moet worden. Je zult zien dat je hierdoor al snel in gesprek raakt over ‘wat is dat’ ‘waarom moeten we dat kopen’. Dit is een makkelijke gespreksopener en kans voor jou om ze iets bij te brengen over gezonde voeding.

Samen koken

  1. Laat je kinderen meehelpen in de keuken. Zo ontdekken ze het plezier van koken en kun je ze meteen laten zien hoe ze hun eigen verse maaltjes kunnen maken. Er bestaan speciale messensets voor kinderen (google it) die het mogelijk maken je kids actief mee te laten doen met het bereiden van eten.
    Op zoek naar inspiratie? Check hier 5 simpele gerechten die je samen met je kinderen kunt maken.

Ga in gesprek

  1. Leg je kind uit hoe een gebalanceerd “dieet” er uitziet volgens de schijf van 5. Leg uit waarom er niet iedere dag pannenkoeken op tafel staan. Laat ze zien hoe je je bord bijvoorbeeld indeelt bij het opscheppen van je eten. Half bord groenten en fruit, 1/4e proteïne en vetten en 1/4e koolhydraten. Of leg ze uit dat 2 stuks fruit per dag ze vitamientjes en energie geven.
Foto: iStock

Knutsel een kookboek

  1. Laat je kinderen hun eigen kookboek maken.  Hierin kunnen ze hun favoriete gerechten schrijven/plakken. Hier kunnen ze kook tips in zetten en zelf boodschappenlijstjes maken.

Maak er een feestje van

  1. Ooit van kook-feestjes gehoord? Kinderfeestjes waarbij je met alle kindjes simpele gerechtjes gaat maken (met koksmutsen, schorten en al). 2 kinderen zijn de chefs van het voorgerecht, 2 van het hoofdgerecht, 2 van de appetizers, 2 van de drankjes en en 2 van het nagerecht. Dit is een hele leuke activiteit en na het koken ga je alles natuurlijk ook lekker met z’n allen op peuzelen. (Tip. regel een extra chaperone, in je eentje 10 kinderen en 3 (staaf)mixers onder controle houden is nogal een uitdaging).

Naast een gezond en gebalanceerd dieet is beweging natuurlijk ook heel belangrijk. Hier hebben wij 4 workouts voor het hele gezin. Gegarandeerd lol met de kinderen, ze kunnen hun energie even kwijt en jij hebt je workout weer gedaan!