Als veganist sta je vast regelmatig de ingrediëntenlijst van producten te lezen in de supermarkt. De veel voorkomende ingrediënten zijn wel duidelijk, maar van sommige ingrediënten is het lang niet altijd duidelijk of ze van dierlijke herkomst zijn. De E-nummers kunnen vaak een groot vraagteken oproepen.


Wat is een E-nummer

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakstoffen en geurstoffen. Maar ook moet je denken aan zuurteregelaars, smaakversterkers, emulgatoren, conserveer en glansmiddelen. Veel E-nummers hebben een negatieve reputatie, maar vaak hebben ze wel een belangrijke en nuttige functie en ze zijn niet allemaal schadelijk.

Vegan?

Zoals alle stoffen kunnen ook voedingsadditieven van dierlijke oorsprong zijn. In de meeste gevallen maken ze er maar een klein onderdeel van uit, maar toch vermijden de meeste veganisten ook liever deze dierlijke additieven. Sommige stoffen kunnen van zowel plantaardige of synthetische oorsprong zijn. Hierbij kun je kijken of het product het Vegan Keurmerkt draagt.

Je kunt veel lijsten vinden waarin vermeld staat welke E-nummers dierlijk of plantaardig zijn. De E-nummers E120, E901, E904 en E966 zijn bijvoorbeeld altijd dierlijk!

Een beetje hulp

De ingrediënten achterop een verpakking zijn altijd verwarring. Wat betekent in vredesnaam E121? Daarnaast is het ook handig om te weten welke groenten en fruit in welk seizoen het beste te eten is. Om je even te helpen als je in deze moeilijke situatie staan, zou je een app kunnen gebruiken..

Een goede app die kan helpen is: E Food Additives. Deze app identificeert gevaarlijke E-nummers. Deze app is zeer uitgebreid en eenvoudig te gebruiken. De nummers worden weergegeven in oplopende numerieke volgorde en zijn groen gemarkeerd (niet gevaarlijk), geel (een beetje gevaarlijk), oranje (gevaarlijk), rood (vermijden!). Zo weet je in 1 oogopslag wat je wel en niet kunt eten. Ook geeft deze app aan van welke oorsprong de E-nummers zijn.


Lees ook:

Handige keukenaccesoires (voor vegans en vegetariërs)

6 verrassende plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen!

Maak nu je eigen suiker- en glutenvrije granola (vegan)