Bij eiwitrijke voedingsmiddelen denk je vaak snel aan vlees en vis. Goed nieuws voor alle vegetariërs (en vegans) onder ons. Er zijn ook heel veel plantaardige voedingsmiddelen rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn een erg belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Eiwitten worden gebruikt voor je spieren, botten, haar en huid. ook bestaat al ons weefsel uit eiwitten. Ook leveren eiwitten je calorieën en aminozuren. Eiwitrijke voeding helpt ook bij het verzadigen en het laat je bloedsuikerspiegel niet stijgen.

Plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen


Broccoli

3,3 gram per 100 gram

Het eiwitgehalte van Broccoli is hoog voor een groente. Het is een goede bron van vezels en het bevat stoffen zoals sulforafaanbevat wat weer bescherming biedt tegen kanker.

Kikkererwten

7.5 gram per 100 gram

Van kikkererwten kun je makkelijk hummus maken. dit is een goede combinatie van eiwitten en vezels die er een gezonde dip van maken. je kunt hummus gebruiken voor op brood of je kan het eten bij je groenten.

Sojabonen

22 gram per 100 gram

De groene peul is niet te eten, maar de boontjes die je binnenin vindt, zijn niet alleen heel rijk aan eiwitten maar ook aan ijzer, omega3-vetzuren en calcium.

Avocado

2 gram per halve avocado

In avocado zitten enkelvoudige onverzadigde vetten en natuurlijk de eiwitten. Het is een romige, zachte vrucht die je voor van alles kan gebruiken. Het is lekker door salades heen of je kan het op een broodje eten.

Zwarte bonen

9 gram per 100 gram (gekookt)

Van zwarte bonen kun je makkelijk een salade maken. Deze bonen zitten vol met vezels, kalium, foliumzuur en vitamine B6. Zo krijg je in je salade ongemerkt heel veel gezonde voedingsstoffen binnen.

Pinda’s of pindakaas

6 gram per handje

Pinda’s zijn ernorm veelzijdig. Je kan ze makkelijk verwerken in een salade of je doet wat pindakaas bij je havermout. Het is niet alleen heel lekker, maar het heeft ook een effect op je verzadiging. Eet een handje pinda’s bij je ontbijt, dat zorgt ervoor dat je minder eet tijdens je lunch.


Lees ook:

 

Waarom je ook als niet-sporter eiwitten nodig hebt

5 gezondheidsmythes die je absoluut niet moet geloven

Recept: Kikkererwt masala buddha bowl

Recept: Zwarte bonen avocado bootjes