Tegenwoordig kun je allerlei diëten vinden. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er wel. Toch zijn er vaak verschillende meningen over hoe goed of slecht een dieet voor je kan zijn.
Een raw dieet
Eten zoals ze dat in de oertijd deden. Dat is het idee achter het raw-food dieet. Bij dit dieet eet je zoveel mogelijk plantaardig voedsel en dat word ook alleen maar rauw bereid. Soms word het nog gedroogd in een speciale over hiervoor, maar die wordt niet warmer dan 40 graden. In Amerika is het een grote hit aan het worden. Er zijn zelfs toprestaurants die alleen nog maar rauwe gerechten serveren. Ook komt er in ons kleine landje steeds meer vraag naar.
Is 100 procent rauw eten nou gezond of niet? Volgens de echte raw-fooders wel. Door voedsel boven de 40 graden te verhitten gaan er vitaminen en enzymen verloren. Voedingsdeskundigen denken hier anders over. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen worden enzymen, ook als het voedsel niet verhit is, afgebroken zodra ze in de maag komen.
Voedingsstoffen
Doordat je alles rauw gaat eten, mis je een aantal voedingsstoffen. Lycopeen bijvoorbeeld. Dit komt vrij bij het verwarmen van tomaat en dit heeft sterke kanker werende bestanddelen. Wortelen die gekookt zijn, zijn beter te verteren dan dat ze rauw zijn en verder mis je, of krijg je in ieder geval veel minder van bijvoorbeeld, calcium, ijzer, vitamine B3 en B12 binnen. Deze komen weer vrij in dierlijke producten die je niet eet in je rauw dieet.
De meeste mensen halen hun dagelijkse portie proteïne uit vlees, vis en zuivelproducten Dit zijn producten die de raw foodies niet eten. Zij moeten hun eiwitten halen uit groenten, noten en zaden. Hierin zitten minder eiwitten in en daarom zullen zij hier meer van meten eten. Ook worden deze plantaardige eiwitten moeilijker verteerd dan de dierlijke.
Er zijn dus verschillende meningen en conclusies over het raw-food dieet. Het is vooral een lifestyle die je aanneemt inplaats van een dieet. Als je toch voor dit dieet kiest, let dan goed op dat je wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Lees ook:
Waarom je gezonde dieet ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent
Kom ik als vegetariër wel aan al mijn voedingsstoffen en vitamines?
5 gezondheidsmythes die je absoluut niet moet geloven!
Waarom bewegen niet noodzakelijk is voor afvallen