Door de jaren hebben we geloofd dat je die reep Snickers gerust kunt eten nadat je die 300 calorieën op de loopband hebt verbrand. Maar helaas, het tegendeel is waar. Ook al lijkt dit logisch, het klopt van geen kant. Beweging is niet persé nodig voor afvallen.

Meer bewegen staat niet gelijk aan afvallen

Wanneer je je voeding niet verandert maar enkel en alleen meer gaat bewegen, zal dit weinig effect hebben op je gewicht.

We krijgen 100% van onze calorieën binnen via voeding, maar hiervan kunnen we maar 10 tot 30% verbranden met fysieke activiteit! (Topsporters zijn hier een uitzondering op)

Er zijn 3 componenten die invloed hebben op je calorieverbranding.

  1. Basal Metabolic Rate (je verbranding in rust)
  2. De energie die gebruikt wordt om eten te verbranden
  3. De energie die gebruikt wordt voor fysieke activiteit

We hebben weinig effect op ons basaal metabolisme, maar dit kost ons lichaam de meeste energie. Dit omvat ook alle cellulaire processen in je lichaam en neemt 60 tot 80% van je energieverbruik in! De enige invloed die we er op hebben? Door sporten bouw je wat meer spiermassa op, waardoor je je basaal metabolisme iets verhoogt.

Het verbranden van eten omvat 10% van ons totale energieverbruik, waardoor er 10 tot 30% overblijft voor energie van fysieke activiteit. Deze fysieke activiteit bestaat ook nog eens uit je algehele dagelijkse activiteit, dus niet alleen je bezoekje aan de sportschool.

Als je dit snapt, is het best logisch dat die ene workout helemaal niet zoveel effect heeft op je totale calorieverbranding! En dit maakt dat die Snickers na je intensieve cardio workout helemaal niet gecompenseerd is.

Maar, wacht eens even

Laten we niet vergeten dat beweging hartstikke gezond is voor je lichaam. Het bevordert de werking van je hersenen, zorgt voor meer spiermassa en extra energie door de endorfines die vrij komen tijdens je workout.

Je verlaagt de kans op diabetes type II, gewrichtspijnen en cognitieve stoornissen. Ook kan het ervoor zorgen dat je meer op je eten gaat letten. Want zeg eens eerlijk, na die intensieve boksles waarbij het zweet van je hoofd drupte neem je toch lieve een gezonde post-workout meal dan die zak chips?

Ook is bewezen dat een calorietekort in je voeding beter werkt in combinatie met sporten. Het zorgt niet voor extra gewichtsverlies, maar de extra beweging helpt wel omdat het je algehele gezondheid verbetert en alle processen in je lichaam verbeteren!

Wanneer je sport is dit dus zeker bevorderend voor je gezondheid, maar heeft het weinig effect op gewichtsverlies. Wanneer je wilt afvallen is het dus het belangrijkst om goed op je voeding te letten!