Makers van apps en websites doen er alles aan om jou zo lang mogelijk op hun website of app te houden. Allemaal slimme psychologische trucjes die hierbij komen kijken. Die rode cijfertjes op Facebook hebben niet voor niets die kleur. Dat prikkelt namelijk onze geest. Vind jij de verleiding ook te groot? Kan je maar moeilijk van je telefoon afblijven en sta je er wel voor open wat aan je telefoonverslaving te doen? Hier staan voor jou wat handige tips op een rijtje.
Hoe kom jij af van je telefoonverslaving?
1. Zet push-berichten uit
Je komt al heel ver door de push-berichten op je telefoon uit te zetten. Zo krijg je geen berichtjes als je een nieuw mailtje of Whatsappbericht hebt ontvangen. De perfecte manier voor een betere focus!
Nog beter is natuurlijk om je telefoon helemaal uit te zetten of niet mee te nemen naar een etentje of de sportschool. Je kunt natuurlijk ook je internet uitzetten.
2. Haal social media van je telefoon
Nog een grotere stap is het verwijderen van alle socialmedia-apps. Een goede eerst stap is het verwijderen van Facebook, Instagram en Facebook Messenger. Dat zijn waarschijnlijk al een heel stuk minder berichten. Verder geeft het verwijderen van e-mailsoftware ook veel rust. Je kan jezelf afvragen waarom je eigenlijk je mail zou moeten checken onderweg of thuis? Want wees nou eerlijk: je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn.
3. Breng je kennissen op de hoogte
Tegenwoordig verachten mensen bijna altijd meteen antwoord op een berichtje. Dit kan tot vervelende situaties leiden, aangezien je niet alle appjes of berichten op tijd krijgt, buiten dat ben je tot niks verplicht. Licht je vrienden en familie dus goed in dat ze je moeten bellen als ze je echt nodig hebben.
4. Werk je social media en apps twee keer per dag bij
Wat ook goed werkt is om je social media maar 1 of 2 keer per dag te checken of bij te werken. Ergens rond 11 uur en rond een uurtje of 8. Werk dan tegelijk al je mails, appjes en Facebookberichten af. Dit is een stuk efficiënter en geeft je rust. Op een gegeven moment gaan mensen om je heen er wel aan wennen. Waarom zou je tenslotte altijd bereikbaar zijn?
5. Maak het gebruik lastiger
Het helpt als je gebruikt maakt van de beveiligingsoptie. Stel je telefoon zo in dat het bij elk nieuw gebruik om een toegangscode vraagt. Dit zorgt ervoor dat als je elke keer weer de code in moet voeren als je je telefoon pakt. Dit maakt het lastiger om even snel je telefoon erbij te pakken. Kies voor een zo lang mogelijke code om het je nog lastiger te maken.
6. Eindig en begin de dag zonder telefoon
De beste tip is eigenlijk om je dag te beginnen en te eindigen zonder telefoon. Leg je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen weg. Zet alvast de wekker en leg aan de andere kant van je kamer. Zo moet je wel opstaan en kom je frisser uit bed dan wanneer je je telefoon naast je hebt liggen.
Ben je opgestaan? Probeer het eerste half uur niet op je telefoon te kijken, maar sta rustig op met een ontbijtje. Zo begin je de dag veel beter!
7. Negeer je telefoon
Het belangrijkste is natuurlijk dat jij het kan weerstaan om je telefoon te checken. De bovenstaande tips gaan je helpen, maar alsnog moet jij jezelf weten te controleren. Wees je hier dus goed bewust van.
Lees ook:
Dit is het effect van Social Media op onze gezondheid!
Het perfecte plaatje, wat voor invloed heeft het eigenlijk op ons?
Ik dacht: Hoe dunner, hoe gelukkiger! Column