Tegenwoordig barst het in onze appstore van de sportapps. De apps houden alles bij: snelheid, afstand en met een smartwatch wordt ook nog eens je hartslag gemeten. Maar hebben we niet iemand nodig die ons een beetje motiveert of instrueert? Ook dat schijnt geen probleem want in de sportapps worden oefeningen voorgedaan, een gepersonaliseerd trainingsschema voor je opgesteld en zie je soms zelfs recepten die aansluiten op het doel dat jij wilt bereiken. Maar kunnen sportapps de personal trainers vervangen?


Sportapps populairder en beter

Je kan natuurlijk per sessie een paar tientjes betalen voor een personal trainer, maar een sportapp doet hetzelfde werk voor maar een paar euro – en dan onbeperkt. Sportapps worden de laatste jaren massaal gedownload en zijn vooral in januari erg populair, wanneer iedereen met goede moed aan zijn goede voornemens begint. De reden dat het zo’n opmars heeft gemaakt, is dat de kwaliteit van de apps steeds beter wordt. Sommige apps werken zelfs met artificial intelligence. Zo kan je praten tegen je online ‘personal trainer’ en kan de app zelfs zien of jij een oefening goed uitvoert of niet.

Maar is de trainer van vlees en bloed te vervangen?

Hoewel de apps qua werk hetzelfde kunnen en doen, en misschien zelfs wel meer kunnen door je calorieënverbranding te meten, zal het nooit de échte personal trainer vervangen. Deze sportapps kunnen je zeker helpen, maar motiveren je daarentegen niet om door te gaan. Wanneer jij met het verkeerde been uit bed bent gestapt of een blessure hebt zullen deze apps dat niet merken. Een personal trainer daarentegen wel en die kan je de motivatie geven om door te gaan. Daarbij is er ook geen app die tegen jou zal zeggen: ‘Stel je niet aan, zet door!’ Daarnaast maak je een fysieke afspraak met je personal trainer. Afzeggen is onbeleefd en dus moét je eigenlijk wel gaan. Een app start en sluit je af wanneer je wilt, dus als jij even geen zin hebt is er ook niemand die zal zeggen dat je gewoon moet gaan sporten.

Moeten we sportapps dan helemaal niet gebruiken?

Natuurlijk kan je best een sportapp gebruiken. Voor mensen die weinig tijd hebben om te sporten is dit een ideale uitkomst. Daarbij moet je voor een personal trainer ook wel wat over hebben, want goedkoop is het zeker niet. Sportapps kunnen wel aanvullend naast een personal trainer werken. Als je thuis ook wilt sporten maar je hebt toch een beetje extra hulp nodig is dit ideaal. Er zijn namelijk ook apps waarbij je personal trainer schema’s kan samenstellen zodat je deze gemakkelijk op je telefoon kunt zien. Gebruik dus vooral de sportapps, maar als je echt goede begeleiding wil is het toch echt handiger om voor een personal trainer van vlees en bloed moeten gaan.

Lees ook

Gaan sportapps de personal trainer vervangen?

Deze items maken jouw bezoek aan de sportschool leuker

Gaan sportapps de personal trainer vervangen?

Hoe vaak moet je je work-out aanpassen voor maximaal resultaat?

Gaan sportapps de personal trainer vervangen?

Geen zin om te trainen? Wellicht helpen deze tips!