Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een tijdje van social media af gaan om van hun verslaving af te komen. Want laten we eerlijk zijn: we zitten er veel achter. De telefoon gaat overal mee naartoe en je verliest hem geen moment uit het oog. Soms besef je je vast weleens hoeveel uur je er eigenlijk op zit op een dag. Best wel veel. Naast een tijdje rust heeft ‘offline’ gaan meerdere voordelen.


1. Een positiever zelfbeeld

Je hoort het misschien wel vaker: social media is één van de meest voorkomende factoren die ervoor zorgen dat bij veel mensen hun zelfbeeld omlaag gaat. Maar een tijdje offline gaan van social media kan daar veel effect op hebben en je zelfbeeld een boost geven. Door een tijdje afstand te nemen van social media, zie je geen mooie foto’s waar je onzeker van wordt. Je krijgt de kans om van jezelf te leren houden en in te zien dat jouw leven hartstikke leuk is, zoals het is. Vergeet daarnaast ook niet dat social media een platform is waar alles altijd een stuk mooier wordt gemaakt dan het eigenlijk is. Je ziet eerder iemand een foto posten van zijn/haar fijne vakantie, dan een foto waar hij/zij huilt over hoe jammer het was om weer weg te gaan.

2. Prioriteiten veranderen

Even offline gaan van social media geeft je de kans om meer te focussen op jezelf, zoals we je in de vorige alinea ook al vertelden. Therapeut Celeste Viciere beveelt vaak een social media pauze aan aan mensen die een laag zelfbeeld hebben en erg onzeker zijn over zichzelf. “Offline gaan kan je prioriteiten veranderen en je laten inzien wat jij echt belangrijk vindt,” vertelt Celeste. “In plaats van bezig zijn met social media, wat soms best uitputtend kan zijn, dwingt een pauze je om opnieuw naar jezelf en je leven te kijken.”

3. Je houdt tijd over

Pas wanneer je zo’n pauze inlast, zul je merken wat voor effect het op jou en jouw leven heeft. Uren vliegen voorbij en het is allemaal doodnormaal geworden om ons zo te richten op social media. In de loop van tijd kan het best zijn dat je tijdens die pauze erachter komt dat je de drang hebt om toch stiekem te kijken. Je hebt last van een (lichte) social media verslaving en merkt opeens dat je veel meer andere dingen kunt doen in plaats van op je telefoon te zitten. Daarom is offline gaan misschien wel een goede eyeopener voor jou, zodat je er ook verandering in kunt brengen.

4. Mentale gezondheid

Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat een tijd offline gaan erg goed kan helpen bij je mentale gezondheid. Mensen die stopten met social media voelden zich een stuk gelukkiger en minder angstig. Maar of het effect zó groot is… “Een maand stoppen met social media kan je beter laten voelen, maar het zorgt niet voor een volledige omkeer,” vertelt onderzoekster Sarah Eichmeiyer. Wel bleek dat de mensen die een tijd waren gestopt het daarna minder gebruikten en dus minder verslaafd waren.

Zie ook

Dit zijn de voordelen van een tijdje ‘offline’ gaan

Dit is het effect van Social Media op onze gezondheid!

Dit zijn de voordelen van een tijdje ‘offline’ gaan

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

Dit zijn de voordelen van een tijdje ‘offline’ gaan

Je eigen tijd indelen: 5 fouten die hierbij worden gemaakt