Een goedgevulde salade is het perfecte food voor thuis of onderweg. Het is lekker, gezond en fris: perfect als lunch of als lichte avondmaaltijd. Met een salade kan je oneindig variëren. Alle combinaties zijn mogelijk! Maar wat is nou echt een goede basis en een perfecte salade? Dat lees je hier.

Hoe maak je de perfecte salade?


Stap 1: de basis: bladgroenten

De basis van een salade is misschien wel het belangrijkste. Denk dan aan bijvoorbeeld veldsla, rucola of eikenbladsla: kies de bladgroente die je lekker vindt.

Stap 2 – een bite

Ook belangrijk is om een ingrediënt toe te voegen met een bite. Komkommer, radijs of groene aspergetips zijn hier perfect geschikt voor, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan wortel of maïs.

Stap 3 – iets zachts

Als tegenhanger voor de bite voeg je juist iets zachts toe, zoals tomaat, avocado of zoete aardappel. Pompoen is ook erg lekker.

Stap 4 – iets spannends

Niet te vergeten verse kruiden: basilicum, koriander, munt of bieslook geven nét die bijzondere smaak aan je salade. Of voeg een schep humus toe voor een spannende twist

Stap 5 – eiwit

Om te zorgen dat je salade uiteindelijk een maaltijd wordt, voeg je iets met eiwit toe. Denk aan kip, een eitje of kaas. Voor bijvoorbeeld een plantaardige optie kan je eventueel gaan voor linzen, peulvruchten of tofu.

Stap 6 – een crunch

In de salade gaat het niet alleen om smaken, maar ook om structuur. Een crunch voegt dat toe, bijvoorbeeld in de vorm van nootjes, croutons of pitten en zaden.

Stap 7 – dressing

Tot slot is de dressing erg belangrijk: een salade is zonder dit natuurlijk niet compleet. De dressing is altijd op basis van een olie en iets zuurs (azijn of citroensap), want dan mengt het goed. Maak op smaak met bijvoorbeeld peper, zout, knoflook, tabasco of mosterd.