Over twee weken is het zover: de kortste dag van het jaar. Op het moment starten we onze dagen in het donker, en komen we in het donker weer thuis. Niet alleen hebben we massaal een gebrek aan vitamine D, de ‘joie de vivre’ lijkt ook te ontbreken. Deze 8 tips helpen je bij het bestrijden van een winterdip.

Hoe ga je een winterdip tegen?

Veel mensen hebben last van een ‘winterdip’ tijdens de wintermaanden. Je voelt je somber en kunt het soms gewoon even níet opbrengen om de dingen te doen die je moet doen. Het liefst lig je dan ook gewoon de hele dag op de bank. Natuurlijk is dit voor een keertje niet erg, maar fijn is anders. Volgens experts heeft een zogeheten ‘winterdip’ geen één duidelijke oorzaak. Wél denken ze dat het te maken heeft met ons biologisch ritme. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen:

#1 Ga naar je huisarts

Voel je je zo somber dat het de kwaliteit van je leven zwaar beïnvloed? Ga langs de huisarts voor een check-up. Wie weet schuilt er wel meer achter dan enkel de verandering van de seizoenen.

#2 Bereid jezelf voor op de wintermaanden

Ondanks dat we ons huis vaak winter ready maken, doen we dit niet bij onszelf. Het is koud buiten en we zitten hoogstwaarschijnlijk meer binnen. Wat heb je op dit moment nodig? De herfst is hét seizoen om de keuken in te duiken en een lekker en voedzaam gerecht voor jezelf te bereiden.

#3 Lichttherapie

Door jezelf bloot te stellen aan kunstmatig licht kan dit je een enorme boost geven. Je kunt hiervoor een lichttherapie box aanschaffen. Dit kan wat prijzig zijn, maar de effecten zijn het meer dan waard. Hoe werkt dit? Zodra je opstaat ga je 20-30 minuten voor het licht zitten, wat je gemoedstoestand een enorme boost geeft.

#4 Socialize

Hoewel we niet veel mensen mogen zien op het moment, zijn sociale contacten enorm belangrijk. Dit hoeft dus niet eens fysiek te zijn. Bel een vriendin op of stuur een kaartje naar je familie. Houd een kook-date via FaceTime en eet vervolgens gezamenlijk. Of ga wél samen buiten wandelen tijdens je werkpauze.

#5 Essentiële oliën

Deze oliën kunnen erg helpen met het bestrijden van een winterdip. En ze helpen ook nog eens bij slaapproblemen en angst. We zien eigenlijk geen reden om ze niet te gebruiken!

#6 Ritme

Dit is een héél belangrijke tip. Ga op gezette tijdens slapen. Dit zal helpen met het sneller in slaap vallen.

#7 Beweeg

Misschien is dit wel het laatste waar je zin in hebt als je thuis aan het ‘cocoonen’ bent, maar het is enorm belangrijk. Je hoeft geen uren in de sportschool te staan, ga simpelweg een half uur wandelen tijdens je werkpauze of doe een korte yoga sessie.

#8 Schrijf in een journal

Het opschrijven van je gedachten heeft een positieve invloed op hoe je je voelt. Begin iedere dag met het opschrijven van 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Zo begin je je dag op een positieve manier.