Met heerlijke zomerse temperaturen doen we vaak niet veel meer dan chillen aan het zwembad of hangen op het terras. In principe is bijna alles beter in de zomer, maar er zijn wel dingen waar je op moet letten. Ook in de mooiste maanden van het jaar moet je er voor waken dat je gezond blijft. Niet té lang in de zon zitten, niet uitdrogen en je moet niet oververhitten. Gelukkig kun je goed voor je zelf zorgen door in de zomer bepaalde aanpassingen aan je dieet te doen. Zo heb je een gezond dieet in de zomer en blijf je ook nog eens mooi in shape!


1. Geniet van groente en fruit uit het seizoen

Tegenwoordig kun je elke soort fruit en groente bijna het hele jaar door eten, toch hebben seizoensproducten nog steeds hun charme en ook hun gezondheidsvoordelen. Kies daarom altijd voor vers geoogste producten om maximaal van de voordelen te kunnen genieten. Denk aan aardbeien, bramen, kersen, meloenen en perziken.

2. Zorg voor voldoende hydratatie

Het drinken van water is extreem belangrijk, vooral bij hete zomertemperaturen. Zorg er daarom voor dat je 8-10 glazen water per dag drinkt, om er voor te zorgen dat je gehydrateerd bent en je lichaam blijft functioneren. Let op: drink geen ijskoud water, dit zal je lichaam schade aanrichten.

3. Maak je maaltijden kleiner

Je lichaam doet er in de zomer langer over om je voedsel te verteren. Daarnaast heb je in de zomer simpelweg minder eten nodig. In de winter heb je veel eten nodig om je lichaam warm te houden, in de zomer amper. Kies daarom voor kleinere porties en lichtere maaltijden, vooral ’s avonds.

4. Eet verkoelend voedsel

Kies in de zomer het juiste voedsel. Ga niet voor vette snacks maar kies in de plaats daar van voor verkoelende en hydraterende producten. Eet watermeloen, kokosnoot(water), komkommer, munt, venkel en sesam.

5. Liever een vers sapje dan frisdrank

In de zomer hebben we dorst, veel dorst! Dan kan de verleiding groot zijn telkens naar een blikje frisdrank te grijpen. Je kan natuurlijk het beste water drinken, maar als je dan toch een keer iets anders wil, neem dan een vers sapje!

6. Toch zin in iets hartigs?

Je hebt natuurlijk niet de hele dag door zin in fruit of groente. Als je dan zin hebt in een hartige snack, grijp dan in plaats van een zak chips een van deze 10 gezonde hartige snacks!

Hopelijk helpen deze tips voor een gezond dieet in de zomer jullie optimaal van het mooie seizoen te genieten! Weet je even niet wat te maken? Probeer dan eens een van deze 10 lekkere salades om de lente/zomer te vieren!