Als je hoofdpijn hebt ben je snel geneigd een paracetamol of ibuprofen te nemen. Zo’n pijnstiller lijkt vaak te werken, maar het is niet altijd de beste oplossing. Ten eerste heeft het slikken van deze medicijnen soms ernstige bijwerkingen. Daarom vertelden we al eerder wat voor natuurlijke pijnstillers er zijn die je kunt nemen in plaats van ibuprofen of paracetamol. Daarnaast zijn er ook andere methodes die je kunt gebruiken om hoofdpijn bij jezelf te verlichten. Een methode, die wat ons betreft goed werkt, is het wegmasseren van je hoofdpijn. We geven je 6 manieren die je kunt gebruiken om je hoofdpijn weg te masseren.


Voor je met de oefeningen begint, is het belangrijk dat je je spieren ontspant, rustig gaat zitten en je je concentreert op je ademhaling

  • Wrijf je handen over elkaar heen zodat ze warm worden. Plaats de palmen van je handen vervolgens 15 seconden over je ogen heen. Dit helpt je ogen even te ontspannen.
  • Plaats vingertoppen van van beide handen op je voorhoofd tegen elkaar. Geef voorzichtig wat druk en trek je vingers langzaam over je voorhoofd naar de zijkant richting je slapen.
  • Plaats je vingertoppen stevig op je hoofd en maak kleine cirkels, denk aan de hoofdmassage die je altijd bij de kapper krijgt.  Doe dit over je hele hoofd, vergeet ook vooral je slapen niet. Door dit te doen zorg je ervoor dat de spanning wordt afgevoerd en je stimuleert de bloedcirculatie.
  • Plaats je wijsvingers aan beide kanten naast je neus. Geef zachtjes druk aan dit punt en trek je vingers verder uit elkaar. Dit opent je neusgaten en zorgt ervoor dat je beter kan ademen.
  • Oefen druk uit op je oogkringspieren. Doe dit door je wijsvinger te plaatsen onder je wenkbrauw en boven je oog. Druk zachtjes op deze plek of knijp eventueel zachtjes in je vel in dit gebied.
  • Voor deze massage moet je even op de vloer gaan liggen. Buig je knieën en plaats je voeten op de grond. Plaats een tennisbal onder je nek en houd hem vast met je handen. Gebruik je lichaamsgewicht om druk uit te oefenen en beweeg langzaam op en neer.

Drukpunten

Naast je hoofdpijn weg  masseren, is er nog een techniek dat je tegen hoofdpijn kunt gebruiken: acupressuur. Acupressuur is een eeuwenoude Chinese geneeswijze. Met acupressuur druk je op bepaalde punten in je lichaam, deze drukpunten in je lichaam helpen je spieren te ontspannen en stimuleren je bloedsomloop. Ook hoofdpijn is te verhelpen met acupressuur.

Drukpunt Li-4 (Hegu)

Drukpunt Li-4 (Hegu) bevindt zich op de huid tussen je duim en je wijsvinger. Door druk uit te oefenen op dit punt kun je hoofdpijn verlichten.

  • Vind het punt tussen je duim en je wijsvinger .
  • Druk met je duim op dit punt en en beweeg je duim in cirkels. Doe het stevig, maar niet te hard zodat het pijn doet.
  • Herhaal het bij je andere hand. Je kan het meerdere keren per dag doen, zo vaak als nodig is om symptomen van hoofdpijn te vermidneren.

 

Ook lezen: 6 tips om met migraine om te gaan