Over een ding zijn we het allemaal eens: niemand wil hoeven omgaan met migraine. Een migraine aanval is pijnlijk, tijdrovend en het staat alles in de weg. Helaas moeten veel mensen leven met deze vervelende aandoening. In Nederland heeft 10 % van de bevolking jaarlijks migraine aanvallen. Er zijn gevallen waarbij de klachten zo ernstig zijn dat medicijnen worden voorgeschreven of dat mensen botox nemen om klachten te verminderen. Gelukkig zijn er ook minder heftige (en goedkopere) manieren die je zelf kunt toepassen. Lees snel verder voor 6 tips om zelf met migraine om te gaan.

1. Blijf gehydrateerd

Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke tip om met migraine om te gaan. In plaats van er mee omgaan kun je ze natuurlijk het beste voorkomen. Natuurlijk heb je dit niet altijd zelf in de hand, maar het beste wat je kunt doen om migraine aanvallen te voorkomen, is genoeg water drinken. Door genoeg water te drinken voorkom je naast migraine ook kleinere hoofdpijnen. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg water drinkt. Neem een flesje water mee als je onderweg bent en zet er een op je bureau wanneer je aan het werk bent!

2. Blijf vaker weg van je scherm

Het is een feit dat we tegenwoordig allemaal veel naar onze beeldschermen staren. Dit zorgt voor vermoeide ogen en spanning in je nek, dit kunnen weer oorzaken zijn van een migraine aanval. Om dit te voorkomen is het verstandig je tijd achter een beeldscherm te beperken. Neem dus op tijd een pauze van je werk, studie of elk ander ding waardoor je lang naar een scherm staart. Wanneer je hoofdpijn aan voelt komen, stap dan weg van je scherm, ga naar een donkere plek of loop even naar buiten voor wat frisse lucht.

3. Cafeïne

Vaak word gedacht dat kleine hoeveelheden cafeïne kan helpen tegen migraine. Wanneer je net een aanval voelt opkomen, kan het helpen wat koffie te drinken. Ook als je een paracetamol neemt, werkt deze sneller wanneer je wat cafeïne binnen krijgt. Zorg er wel voor dat je niet te veel neemt, want dan raakt je slaapcyclus weer verstoord. Een slechte nachtrust vergroot uiteraard ook de kans op een migraine aanval.

4. Vermijd licht

Als je een migraine aanval op voelt komen, kan het helpen het licht uit te doen of je te verplaatsen naar een donkere ruimte. Een migraine aanval zorgt ervoor namelijk voor dat je gevoeliger wordt voor licht. Wanneer je een aanval niet kunt voorkomen is het belangrijk dat je het voor je zelf zo comfortabel en ontspannen mogelijk maakt. Ga dus liggen in een donkere ruimte om spanning in je ogen, je hoofd, nek en de rest van je lichaam te verminderen.

5. Gebruik een warm of koud kompres

Plaats het kompres op je voorhoofd of achter je nek. Veel mensen met migraine klachten hebben liever een koud kompres, maar voor sommigen is een warm kompres de uitkomst. De kou heeft een verdovend effect. Ook stimuleert het andere zenuweinden, zodat je hersenen worden afgeleid van de migraine. Een warm kompres helpt op zijn plaats weer met het ontspannen van je spieren. Daarom helpt het ook om een warm bad of een douche te nemen.

6. Beheer je stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een migraine aanval en hoofdpijn in het algemeen. In het leven is het onvermijdelijk dat er dingen gebeuren die stress opleveren. Het liefst zouden we dit helemaal niet ervaren, maar dat is helaas niet realistisch. Beter kunnen we leren hoe we met stress om kunnen gaan, zo zal het vanzelf verminderen. Wanneer je je stress onder controle houdt, beperk je ook migraine aanvallen. Ook lezen: Met deze tips word jij een pro in het verminderen van stress. 

Naast deze tips zijn er ook bepaalde etenswaren die je kunt eten om hoofdpijn te verminderen! Lees daarom: 6 etenswaren die hoofdpijn verlichten.