Sinds de coronacrisis horen we het steeds vaker: depressies onder jongeren. Maar er speelt meer. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC is vorige week gebleken dat één op de zeven jongeren depressieve gevoelens ervaart. Ervaar jij dit zelf ook? Dan kan je het volgende doen.
Prestaties
Corona is zeker een meespelende factor wanneer het gaat om depressie, maar het is zeker niet de enige. Het onderzoek van het Amsterdam UMC naar depressie onder jongeren is uitgevoerd onder ruim 2100 jongeren tussen de leeftijd 15 en 25 jaar, in opdracht van 20 gezondheidsfondsen. Volgens hen ontstaan de depressieve gevoelens door de prestatiesamenleving waar we in leven. Jongeren leven vaak onder een constante druk van hun werk, studie en sociale omgeving. Ook is er volgens de gezondheidsfondsen te weinig hulp voor jongeren die met deze gevoelens zitten, terwijl het wel heel veel voorkomt.
Wat je kan doen
Gezien de hoeveelheid jongeren met depressieve gevoelens is er een reële kans dat jijzelf of iemand in jouw omgeving dit ook ervaart. Maar wat moet je dan doen? Gelukkig is er ook veel wat je zelf kan doen om deze gevoelens tegen te gaan. Merk je dus dat het even tegenzit? Dan is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Voldoende eten en slaap is juist nu erg belangrijk. Ook sporten en voldoende buitenlucht kan helpen depressies tegen te gaan. Verder kan het ook helpen om leuke en ontspannende dingen te doen en sociaal contact te onderhouden. Hoewel corona dat nu wel wat lastiger maakt, is er nog genoeg mogelijk. Lekker samen wandelen met een vriend of vriendin en je hebt ook gelijk je dosis beweging en frisse lucht te pakken. En wanneer je deze gevoelens ervaart, schaam je dan vooral niet. Durf er over te praten met je familie en/of vrienden.
Durf om hulp te vragen
Merk je dat je echt niet lekker in je vel zit en dat de gevoelens aanhouden? Schaam je er dan niet voor en durf ook om hulp te vragen. Yes We Can Clinics helpt jongeren om er weer bovenop te komen. In een intensieve klinische behandeling van tien weken helpen ze jongeren het positieve gevoel weer op te bouwen. Dit doen ze onder andere in groeps- en één-op-één sessies en veel sportactiviteiten. Dagelijks zetten zo’n 300 medewerkers zich in om het leven van jongeren tussen de 13 en 23 jaar en hun ouders een positieve draai te geven. Onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren staan hierbij centraal. Je kan bij Yes We Can Clinics niet alleen terecht als je een depressie hebt, maar voor alle psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Naast de jongeren, krijgen ook de ouders/verzorgers hulp bij het leven van hun zoon of dochter weer een positieve draai geven. Als niets meer werkt is Yes We Can Clinics voor veel jongeren en hun ouders/verzorgers een keerpunt in hun leven.