We hebben er misschien allemaal wel eens eventjes last van gehad. Die verschrikkelijke winterdip. Hij duurt soms wel de hele winter lang. Buiten is het koud, grauw en het regent vaak, ook ziet het er niet altijd meer gezellig uit zoals in de zomer. De dagen zijn een stuk korter waardoor het snel donker is en er is voorlopig nog geen warmte in het vooruitzicht. Denk jij dat je deze dip al te pakken hebt? Of ben je bang dat je er last van zult krijgen? Wij hebben een aantal goede tips en uitleg over wat je er mee kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.


Hoe herken je een winter dip?

Een winterdip is een tijdelijke verandering in je gemoedstoestand, die samen gaat met de seizoenen. Zodra de dagen korter worden slaat die vaak in bij mensen en als de dagen weer langer worden voelen mensen zich vaak al snel beter. De afgelopen paar jaren is er veel onderzoek gedaan naar de winterdip, en daar is nu uit gebleken dat het vooral te maken heeft met de hoeveelheid daglicht die je op een dag te zien krijgt. Maar hoe herken je nou zo een winter dip? Tijdens een winterdip heb je vaak last van vermoeidheid en heb je overmatige behoefte aan slaap. Helaas ben je dus helemaal niet uitgerust door deze slaap tijdens een winterdip. Je voelt je vaak somber en depressief, hierdoor ben je erg prikkelbaar. Ook de eetlust wordt vergroot waardoor mensen vaak wel 4 kilo aankomen tijdens een winter dip.

Hoe voorkomen je een winter dip?

Je kunt een winterdip zeker voorkomen, maar daar moet je dan wel wat voor doen. Slik bijvoorbeeld wat extra vitamine D in de winter. Doordat je weinig zonligt binnenkrijgt in de winter, is het belangrijk dat je wel genoeg vitamine D binnen krijgt en dit kun je goed bijhouden met wat supplementen. Ook is het goed om lekker veel te bewegen. Neem een half jaar abonnement bij de sportschool en ga daar aan de slag. Tijdens het sporten word de stof endorfine aangemaakt en dit stofje verhelpt depressieve gevoelens en een slecht humeur! Het belangrijkste is misschien wel dat je veel naar buiten moet gaan. Vooral overdag is het goed om buiten te zijn en dag licht te zien.

Tips bij een winterdip

  1. Eet gezond en beweeg genoeg.
  2. Verwen jezelf en doe leuke dingen.
  3. Schrijf op of besef waar je blij mee bent.
  4. Sta elke dag op tijd om voor genoeg daglicht

Lees ook:

Deze prachtige kamerplanten zijn ook in de winter heel makkelijk te verzorgen!

Gelukkig en ongelukkig zijn, hoe kun jij daar invloed op hebben?

Deze 5 sporten zijn het beste voor je lichaam!