Een depressie is helaas een veelvoorkomende mentale ziekte. Ook al zijn er veel dingen over bekend, het blijft soms tasten in het duister. Het is heel moeilijk voor de persoon die in een depressie zit, dat is duidelijk. Maar wat we niet moeten onderschatten is dat het voor de omgeving van de depressieve persoon ook een zware opgave kan zijn.

Als iemand in je omgeving depressieve klachten heeft, zullen er veel emoties door je heen gaan en soms zal je je machteloos voelen. Het is geen makkelijke opgave en het kan nog al overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk dat je ook waakt voor je eigen emotionele gezondheid. Die heb je namelijk hard nodig om de ander te kunnen steunen.

Voordat je iemand kan helpen is het belangrijk dat je weet wat het is. Daarom schreven we al eerderĀ wat een depressie precies inhoudt en hoe je het herkent.

Het is dus duidelijk dat jouw steun en hulp cruciaal kunnen zijn voor iemand in een depressie. Om dit te kunnen doen hebben we een paar tips voor je vezameld. Met deze adviezen zul je je geliefde op de juiste manier kunnen steunen, zonder dat je daarbij je eigen welzijn verloochend.


1.Luister zonder te oordelen

Laat de gene praten en luister naar zijn of haar gedachten. Ook al begrijp je het niet helemaal, het is belangrijk dat je er naar vraagt. Vul het niet voor de persoon in maar laat hem of haar zelf over zijn/haar gevoelens praten.

Wanneer je deze gedachten hoort, veroordeel ze dan niet. De persoon schaamt zich er meestal al heel erg voor. Wat je wel kan doen is de persoon duidelijk maken dat zijn/haar gedachten over zichzelf of de wereld door de depressie komen en niet echt onderdeel zijn van wie hij/zij is.

2. Neem hem of haar serieus

Het advies dat je geeft kan door de persoon snel worden opgevat als een verwijt. Wees hier daarom voorzichtig mee. Iemand die depressief is weet ook wel dat het goed zou zijn om naar buiten te gaan of te gaan sporten, hij/zij kan dit simpelweg niet. Geef daarom niet te snel advies, maar neem zijn/haar gevoelens serieus en vraag wat je kan doen om te helpen.

3. Blijf iemand er bij betrekken en nodig ze uit

Wanneer iemand depressief is, zal hij/zij de neiging hebben zichzelf af te zonderen. Blijf ze daarom stimuleren om naar sociale gelegenheden te komen en laat ze zien dat je ze niet vergeet. Verplicht ze niet ergens heen te komen en wees ook niet teleurgesteld wanneer ze dit niet kunnen. Verwacht ook geen grote respons maar blijf ze vragen hoe het met ze gaat. Af en toe een appje sturen kan al goed doen.

 

4. Stimuleer ze hulp te zoeken

Je kan de depressieve persoon niet genezen, wel kun je hem/haar stimuleren hulp te zoeken. Wanneer ze dit doen moedig ze dan aan. In veel gevallen zal dit echt nodig zijn want alleen kom je er niet zomaar uit.

Ook lezen: Jongeren en depressies: wat kan je doen?