We doen het misschien allemaal wel dagelijks, en er lijkt geen einde aan te komen: piekeren. Vaak wordt dit gezien als iets slechts, omdat je vaak in een spiraal van negatieve gedachtes blijft hangen wat vaak kan leiden tot een depressie. Leuk is het dan ook zeker niet, maar uit onderzoek is gebleken dat piekeren wel degelijk goed voor je kan zijn.


Piekeren heeft voordelen

Uit een Amerikaans onderzoek dat Kate Sweeny en Michael Dooley zijn gestart bleek dat piekeren minder slecht voor je is dan je denkt. Zo ben je verbaal sterker, ben je goed in het onthouden van dingen en ben je altijd goed voorbereid. Na de hele nacht dat belangrijke sollicitatiegesprek voorbereiden is dat ook niet zo raar. Andere voordelen aan het zijn van een piekeraar is dat je…

  • Verstandiger bent als het gaat om beschermende seks
  • Een oog voor detail hebt
  • Situaties in verschillende perspectieven bekijkt
  • Leert van fouten en de gevolgen van de daden die je hebt verricht inziet
  • Intelligenter dan anderen bent
  • Gelukkiger bent
  • Minder schrikt wanneer je angsten uitkomen, omdat je bent voorbereid

Veel voordelen dus. Piekeren heeft dus degelijk wat voordelen, maar dat betekent niet dat het goed is voor je gezondheid. Piekeren kan namelijk ontzettend vermoeiend zijn kan zorgen voor stress en depressies. Zorg er daarom voor dat je af en toe ook een rustmoment hebt en alles even van je af laat glijden. Dit kan je doen met bijvoorbeeld yoga, meditatie of floating.

Zie ook

Science says: piekeren heeft een aantal voordelen

Piekeren: waarom doen wij dat eigenlijk?

Science says: piekeren heeft een aantal voordelen

Mindfulness en seksleven - en hoe ze elkaar beïnvloeden

Science says: piekeren heeft een aantal voordelen

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren