Als we als Nederlanders iets moeten kiezen op het brood, dan is het wel kaas. En dan het liefst de oer-Hollandse variant. Maar hoe gezond is dat nou eigenlijk? Heb jij het je wel eens afgevraagd? Kaas is gemaakt van melk, maar verschillende soorten brengen verschillende processen met zich mee. Je hebt gele, witte en groene soorten, met ook nog eens de mogelijkheid van hard tot zacht te zijn.
Vetten
Kaas bevat vet, maar dat wist je waarschijnlijk al. Hoeveel vet verschilt enorm per soort. in Hüttenkäse zit bijvoorbeeld maar 1% vet, en in een andere roomkaas kan weer 34% vet bevatten. zeventig procent van de aanwezige vetten is over het algemeen ingenomen door verzadigd vet. Ook bevat het voor een gedeelte transvetten. Niet meteen schrikken, want dit zijn wel andere vetten als in koekjes en snoepjes. Er is een variant van transvet dat CLA heet. Uit onderzoek is gebleken dat deze vet gezondheidsvoordelen heeft. Dit type vet kan namelijk helpen bij het afvallen. Wel is het verstandig niet teveel ervan te consumeren.
Eiwitten
Naast de vetten bevat kaas veel eiwitten. Het grootste gedeelte van deze eiwitten zijn de caseïne eiwitten. Ook wel bekend uit koemelk. Deze eiwitten zijn van hogere kwaliteit, rijk aan verschillende aminozuren en het is goed verteerbaar. Caseïne kan je bloeddruk verlagen en de absorptie van mineralen verbeteren.
Koolhydraten
Kaas bevat eigenlijk bijna geen koolhydraten, afhankelijk van het type of merk. Als het wel koolhydraten bevat, dan zijn deze vaak afkomstig van de melksuiker (lactose). Tijdens het maken wordt een deel van de lactose afgebroken tot glucose. In hoeverre dit afgebroken is hangt weer af van welk type je hebt. Hoe ouder, hoe minder lactose er in zit. Hoe jonger en verser, hoe meer lactose er in zit.
Vitamines en mineralen
Kaas bevat heel erg veel vitamines en mineralen. Melk bevat al ontzettend veel vitamines en mineralen. En aangezien je veel melk nodigt hebt om een kleine hoeveelheid kaas te maken, bevat het dus een flinke geconcentreerde dosis aan deze vitamine en mineralen:
- calcium
- vitamine B12, B2, A, K2
- Zink
Voordelen en nadelen van kaas
Het wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je kaas voor je leven moet gaan eten. Er zijn namelijk nogal wat onderzoeken die elkaar tegenspreken. Lactose blijkt namelijk volgens meerdere onderzoeken over het algemeen niet heel erg goed voor je lichaam. Dus ondanks dat kaas; eiwitten, vitamines en mineralen bevat, is het niet heel slim om er heel veel van te consumeren. Maar zoals we altijd zeggen, een goede balans vinden is het belangrijkste. Houd je van kaas? Eet het dan gewoon met mate.
Lees ook:
Say what? Kaasthee blijkt een heuze trend!
koolhydraatarm: Broccoli ovenschotel met magere kaas
Hoeveel eiwitten heb je nou eigenlijk echt nodig?