‘Kaas kan eigenlijk ook wel zuivelcrack genoemd worden’. Zegt Dr. Neal Barnard. Kaas is verslavend. Wij nederlanders houden van onze kaas. Op een bammetje, over de pasta en bestellen graag een lekker kaas plankje. Maar waarom houden we zo van kaas? Er blijkt een wetenschappelijke verklaring voor onze intense kaas verslaving.
Onderzoek
Dr. Neal Barnard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde en schrijver van het boek “The Cheese Trap” heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Volgens hem lijkt het eiwit caseïne (te vinden in zuivelproducten) verdacht veel op het pijnstillende (en zeer verslavende) medicijn morfine. “Je hersenen reageren hetzelfde op caseïne als op andere drugs. Caseïne komt voor in alle zuivelproducten, maar vooral en veel in kaas. Telkens als je een nieuw stukje kaas eet, moet je deze stof afbreken,” legt dr. Barnard uit.
Wat is caseïne?
“Caseïne is een soort ketting van aminozuren. Wanneer je lichaam deze ketting afbreekt, splitten de schakels niet helemaal,” zegt dr. Barnard. “Ze blijven aan elkaar hangen in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen. Hoe minder van deze onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten,” aldus dr. Barnard.
Kaas is verslavend
Sinds wij plantaardig zijn gaan eten moeten wij ook wel toegeven dat we het meeste moeite hebben met kaas. Ja, dat missen wij. Nacho’s met gesmolten kaas, tosti, kaas fondue. Alles! Maar nu weten we dat dat gemis ook niet tussen onze oren was maar dat onze lichaam echt even moest afkicken!
Als je kaas écht niet kan laten liggen..
Wil je toch wel kaas blijven eten? Dan kun je beter voor deze soorten kiezen. Vooral omdat deze soorten hoger zijn in eiwitten dan anderen. Probeer altijd voor biologisch, gras-kaas, en/of weide koeien te kiezen.
- Geitenkaas
- Brie
- Cheddar
- Gruyere
- Provolone
Lees ook:
Hoeveel eiwitten heb je nou eigenlijk echt nodig?
Say what? Pindakaas helpt bij het afvallen!
Is kaas eigenlijk wel goed voor je gezondheid?