De vraag welke anticonceptie het beste bij je past is voor iedereen anders. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je keuze met je huisarts te bespreken. Ter oriëntatie is het goed om al het een en ander te lezen. Zo weet je waar je wel en geen goed gevoel bij krijgt. Bovendien staat het internet ook vol met ervaringen van anderen. Doe hier je voordeel mee maar bedenkt vooral wat geschikt is voor jou en jouw situatie. Want voor iedere anticonceptie is er een voor en nadeel te vinden. 

Sowieso is elk lichaam anders en reageert het ook overal ergens anders op. Zo kan het lichaam van de ene vrouw de ‘normale’ pil prima verdragen, terwijl de ander er mentale klachten van kan krijgen en een onrustige huid. Veel vrouwen krijgen het ook voorgeschreven door de huisarts, als je veel last hebt van acne, een onregelmatige cyclus hebt, of PMS klachten hebt.

Het condoom

De meest laagdrempelige vorm van anticonceptie. Het condoom wordt om de penis van de man geplaatst en vangt sperma op bij een orgasme.

Voordelen: Het beschermt je tegen een SOA en is gemakkelijk verkrijgbaar en in gebruik.

Nadeel: Een condoom is dun en kwetsbaar. Pas op dat hij niet scheurt en check ook altijd achteraf even of dit niet het geval is.

De anticonceptie pil

Dit is de meest gebruikte anticonceptie methode. Er zijn verschillende soorten van de pil die verschillende hormonen bevatten. De pil werkt op basis van een progestageen (mannelijke hormoon) en een oestrogeen hormoon (vrouwelijk). Over de werking van de pil schreven we al dit uitgebreide artikel. Ook schreven we dit artikel over het doorslikken van de pil.

Hoe werkt de pil?
Je neemt de pil dagelijks oraal in. Een strip met 21 pillen wordt 21 dagen ingenomen en kent een zogenaamde stopweek waarin de pil maximaal 7 dagen niet wordt ingenomen. De pil geeft hormonen af waardoor je lichaam geen eiersprong maakt.
Betrouwbaar?
De kans om zwanger te worden van de pil is minder dan 1%. De kans wordt steeds hoger als je het vergeet in te nemen en niet punctueel bent.
Voordelen:
Je hebt zelf de controle over wanneer je ongesteld wordt. Hiernaast kun je gelijk zwanger worden als je stopt met de pil dus kiezen veel vrouwen hiervoor die (nog) kinderen willen. Sommige vrouwen hebben echter wel een periode nodig om te ‘ontpillen’.
Nadelen (bijwerkingen):
Migraine en misselijkheid. Pijnlijke borstel, libidoverlies, acne, emotionele schommelingen, meer honger (aankomen van gewicht).

De mini-pil

De mini-pil is net wat anders dan de normale pil. Deze bestaat uit progestageen en bevat dus niet het vrouwelijke hormoon. Het is hierdoor iets minder betrouwbaar. Het heeft hierdoor wel minder bijwerkingen, vanwege de hoeveelheid hormonen. Ook deze slik je, maar dan zonder stopweek. Hierdoor komt een onregelmatige cyclus nog wel ‘ns voor.

De Prik-pil

Er zijn twee soorten prikpillen te verkrijgen, namelijk een prikpil waarbij de injectie in de spier wordt geplaatst en een prikpil waarbij sprake is van een injectie onder de huid.

Hoe werkt de prik-pil?
De injectie wordt ongeveer elke drie maanden geplaatst door een arts. De hoeveelheid hormonen is hoog genoeg om je 3 maanden te beschermen.
Betrouwbaar?
De prik-pil is net zo betrouwbaar als de normale pil.
Voordelen:
Je hoeft er niet dagelijks aan te denken.
Nadelen (bijwerkingen):
Het duurt altijd een tijdje voordat de hormonen uit je lichaam zijn. Als je klachten ervaart zul je minimaal 3 maanden moeten wachten. Terugkeren van vruchtbaarheid kan vaak een jaar of langer duren. De bijwerkingen komen overeen met die van de normale pil.

De Nuva-ring

De nuva-ring is een rubberen ring met een diameter van 4 mm. Je brengt deze ring zelf in.

Hoe werkt de nuva-ring?
Je brengt maandelijks de ring in. Ook hierbij heb je een stopweek waarin je de ring eruit haalt. Op deze manier heb je zelf de controle over wanneer jij ongesteld bent. De werking is hetzelfde als de pil alleen wordt het vaginaal opgenomen ipv oraal. De ring geeft een langere dosis hormonen af dan de normale pil.
Betrouwbaar:
De nuva-ring is net zo betrouwbaar als de normale pil.
Voordelen:
Je kan de bijwerkingen mogelijk minder ervaren dan bij de normale pil. Dit omdat het vaginaal wordt opgenomen. Je hoeft er niet dagelijks aan te denken en je kan het zelf gewoon doen ipv naar de huisarts.
Nadelen (bijwerkingen): 
De ring geeft een langere dosis hormonen af. Hierdoor zal het misschien een tijdje duren tot je natuurlijke cyclus op gang komt
of zul je de bijwerkingen blijven ervaren. De bijwerkingen zijn overigens hetzelfde als de normale pil. Pijnlijke borsten, libidoverlies, acne, emotionele schommelingen, meer honger (aankomen van gewicht). Het inbrengen van de nuva-ring heeft ook wat oefening nodig.

De anticonceptiepleister

De pleister plak je op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van je billen, romp, bovenarm of buik.

Hoe werkt de pleister?
De anticonceptiepleister geeft geleidelijk hormonen af, die je via de huid opneemt. De hormonen zijn vergelijkbaar met de pil. Iedere pleister werkt een week. Je kan hiermee ook de stopweek zelf controleren. Je moet het stukje huid schoon en olie vrij houden. Dagelijks even checken of hij nog zit dus, anders werkt hij niet meer!
Betrouwbaar?
De pleister is net zo betrouwbaar als de normale pil.
Voordelen:
Je hebt je cyclus zelf in de hand. Het is pijnloos.
Nadelen (bijwerkingen):
Je moet er wekelijks aan denken en het dagelijks checken. Ook moet je voorzichtig met dat stukje huid omgaan. Bijwerkingen zijn hetzelfde als de pil; Migraine en misselijkheid. Pijnlijke borstel, libidoverlies, acne, emotionele schommelingen, meer honger (aankomen van gewicht).

Het anticonceptiestaafje

Het staafje wordt onderhuids in je onderarm door een arts geplaatst en biedt drie jaar bescherming tegen zwangerschap.

Hoe werkt het staafje?
Het staafje heeft een grootte van een lucifer en wordt onderhuids geplaatst. Belangrijk om te weten is dat het anticonceptiestaafje geen stopweek heeft en werkt op basis van enkel progestageen.
Betrouwbaar?
Het is zeer betrouwbaar omdat er voor langere tijd gelijkmatig hormonen afgenomen worden.
Voordelen:
Het is een snelle ingreep. Je bent 3 jaar beschermd maar ook snel weer vruchtbaar net het eruit halen.
Nadelen (bijwerkingen):
Je hebt de cyclus niet zelf in de hand. Het kan onregelmatig zijn. Je moet tegen een naald en een artsenbezoek kunnen. De bijwerkingen komen overeen met de gewone pil.

De spiraal

Je hebt 2 soorten spiraaltjes. Een koperspiraal is zonder hormonen. Een hormoonspiraal is met hormonen.
Beiden worden door een arts in de baarmoeder geplaatst en eruit gehaald. Je kan na het inbrengen van een spiraaltje wat krampen hebben alsof je ongesteld bent of moet worden.

Koperspiraal
Het koper in de koperspiraal zorgt ervoor dat baarmoedervlies zich niet goed kan ontwikkelen. Hierdoor kan een bevruchte eicel zich niet nestelen. Koper vernietigt bovendien ook bevruchte eicellen.
Betrouwbaar?
Deze is net zo betrouwbaar als het anticonceptiestaafje. Het is zo betrouwbaar omdat het niet vergeten kan worden en het in je lichaam zit.
Voordelen:
Je krijgt geen dosis hormonen in je lijf! Hierdoor krijg je ook niet al die nare hormonale bijwerkingen. Na het verwijderen ervan ben je ook snel weer vruchtbaar. Je bent beschermd voor 5 á 10 jaar.
Nadelen (bijwerkingen):
Sommige vrouwen ervaren het inbrengen van de spiraal erger dan anderen. Hier zijn de bijwerkingen iets anders dan bij andere anticonceptie middelen omdat je geen hormonen gebruikt. Eén van de bijwerkingen van de koperspiraal is dat het de menstruatie vaak langer, heftiger en pijnlijker maakt. Tevens is er een kleine verhoogde kans op bekkeninfecties, vooral in de eerste periode na de plaatsing.

Hormoonspiraal
De hormoonspiraal wordt net als de koperspiraal in je baarmoeder geplaatst door een arts en geeft vijf jaar hormonen af. Deze geeft alleen het hormoon progestageen af.
Betrouwbaar?
Omdat je er niet dagelijks aan hoeft te denken en de kans dat je het vergeet niet bestaat is de spiraal een heel betrouwbaar anticonceptie middel.
Voordelen:
Je bent voor minstens 5 jaar beschermd en hoeft er niet meer zelf aan te denken.
Nadelen (Bijwerkingen):
Het kan je cyclus door de war schoppen en het duurt even voordat je weer vruchtbaar bent na het verwijderen van het spiraaltje. De bijwerkingen komen overeen met die van de pil omdat het ook anticonceptie is met hormonen.

Het vrouwencondoom

Een vrouwencondoom is van kunststof met twee rubberen ringen aan het einde. Het is dun en doorzichtig.

Hoe werkt het condoom?
Het vrouwencondoom wordt in de vagina geplaatst zodat de penis van de man erin glijdt. Het vangt het sperma van de man op. De kleinste ring van het vrouwencondoom wordt diep in de vagina geplaatst en de grotere ring aan de buitenkant. Je brengt het voor de seks in en verwijderd het daarna meteen.
Betrouwbaar?
Het is net zo betrouwbaar als een normale condoom.
Voordelen:
Het geeft geen hormonen af.
Nadelen (bijwerkingen):
Je moet even oefenen met het inbrengen van het vrouwencondoom. Bij een rubber- of latexallergie is deze vorm van anticonceptie een no go.

Het Pessarium

Dit wordt vaak door de war gehaald met de vrouwencondoom maar is net wat anders. Het pessarium is een rubber kapje dat de baarmoedermond afsluit. Het voorkomt dat de zaadcellen in de baarmoeder komen. Er bestaan verschillende maten, variërend van 6 to 10 centimeter. Om de betrouwbaarheid te verhogen moet het pessarium in combinatie met zaaddodende pasta worden gebruikt.

Hoe werkt het pessarium?
Een pessarium plaats je voor het vrijen in de vagina. Het beste is om dit samen met een zaaddodende pasta te doen. Na het vrijen, moet het pessarium acht uur blijven zitten voordat het verwijderd kan worden. Nadat het pessarium is verwijderd kan je het afspoelen en opnieuw gebruiken.
Betrouwbaar?
Het is 95% betrouwbaar in combinatie met goed gebruik van de pasta. Het moet correct geplaatst worden, het glijdt makkelijk van de baarmoedermond af.
Voordelen:
Je kan het hergebruiken en bevat geen hormonen.
Nadelen (bijwerkingen):
Het is even oefenen tot je het onder de knie hebt. Bijna  tot geen bijwerkingen. Misschien wat gevoeligheid tot de zaaddodende pasta of rubber.

De morning-after pil

De morning-after pil is geen anticonceptie. Knoop dit goed in je oren. Het is een noodmaatregel die je gebruikt als je geen anticonceptie hebt gebruikt. Het kan natuurlijk dat het condoom is gescheurd of dat je je pil een keer bent vergeten, maar maak hier geen gewoonte van!

Hoe werkt de morning-after pil?
De morning-after pil voorkomt een zwangerschap door de eisprong te onderdrukken en de innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen.
Betrouwbaar?
Des te eerder het wordt ingenomen des te hoger de beschermingskans.
Voordelen:
Het werkt als een goede backup voor noodsituaties.
Nadelen:
Het geeft een enorme hoeveelheid hormonen af wat echt niet goed voor je lichaam is. Velen ervaren misselijkheid na het nemen ervan, als je overgeeft werkt het niet meer.