Gebakjes, pizza, pasta, pretsels, koolhydraten zijn van essentieel belang om ons lichaam van energie te voorzien, maar eet je alleen de niet-zo-goede varianten (hint: alles wat we net opnoemde) dan zadel je jezelf op met behoorlijk wat negatieve gezondheidseffecten. Het laat je jezelf afvragen, als ze zo slecht voor ons zijn, waarom willen we ze dan zo graag?

Een zesde smaak

Een recente studie van de afdeling ‘Voedselwetenschappen en Technologie’ aan de Oregon State Universiteit heeft ontdekt waarom wij zo hunkeren naar carbs. Wetenschappers hebben lang geloofd dat we slechts een klein aantal primaire smaken kunnen herkennen namelijk: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De lijst is in jaren tijd niet veranderd, maar bevindingen uit de Oregon State studie wijzen erop dat er een zesde smaak kan zijn – een ‘zetmeelachtige’ smaak die geassocieerd wordt met koolhydratenrijke voedingsmiddelen zoals brood en rijst.
“Elke cultuur heeft een belangrijke bron van complexe koolhydraten. Het idee dat we niet kunnen proeven wat we eten is niet zinvol, “zei hoofdonderzoekster Juyun Lim.

Smaakproeven

Lim en haar team hebben een reeks smaakproeven uitgevoerd op 22 personen. Deelnemers proeven een selectie van producten die verschillende soorten en hoeveelheden koolhydraten bevatten. Vervolgens beschreven en beoordeelden de deelnemers de smaak van ieder product.
“Ze noemden de smaak: zetmeelachtig”, verteld Lim. ‘Aziaten zeggen dat het rijstachtig smaakt, terwijl de Kaukasiërs het als brood-achtig of pasta-achtig beschrijven. “Het is alsof je iets van meel eet.”

Dit gebeurde zelfs wanneer ze een product proefden die een speciale “verbinding” bevatte die de receptoren van de tong blokkeerde en zoete smaak opleverde. Oftewel in Jip en Janneke taal: producten die zo bewerkt waren, dat een zoete smaak overheersend was. Ondanks de overheersende zoete smaak konden de deelnemers alsnog de zetmeelachtige smaak identificeren. De bevindingen van Lim tonen aan dat mensen de aanwezigheid van koolhydraten kunnen herkennen. Dit zelfs voordat ze in suikermoleculen zijn afgebroken. Dit verwerpt de theorie waarop wetenschappers het tegendeel beweerde.

conclusie

Lim denk ook dat dit ervoor zorgt dat we hunkeren naar koolhydraten, de zetmeel achtige smaak. “Suiker smaakt lekker op de korte termijn, maar als je chocolade en brood aanbiedt, eet je misschien een kleine hoeveelheid chocolade, maar je zou het brood in grotere hoeveelheden kiezen of als basisvoedsel.” Dit onderzoek is het eerste bewijs dat we zetmeel als een smaak kunnen proeven, en voegt toe aan het groeiende bewijs dat de menselijke smaak complexer is dan eerder gedacht.

Een beetje een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat we dus echt een aparte smaak voor zetmeel hebben en we deze zelfs verkiezen boven de zoete smaak!