Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een klein bruin zaadje. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, hier was het duizenden jaren geleden al te vinden. Pas de laatste paar jaar is het in Nederland steeds bekender geworden, want naast de smaak die licht nootachtig is, is het vooral heel gezond. Maar wat zijn nu de voordelen van het eten van lijnzaad?

Goede bron van omega3-vetzuren

Het meeste westerse eten bevat weinig omega 3-vetzuren. Jammer, want deze vetzuren zijn heel goed voor het verkleinen van risico op hart-en vaatziekstes, het gezond houden van je hersenen, het voorkomen van nierproblemen en het verminderen van laaggradige ontstekingen.

Kortom lijnzaad kan je dus helpen om je omega 3 inname te verhogen. Andere goede plantaardige alternatieven zijn walnoten, hennepzaad, chiazaad en spinazie. Haring, zalm of makreel blijven de beste bronnen van omega 3- vetzuren.

Rijk aan lignanen

Lijnzaad zit vol met lignanen. Lignanen is een stofje dat helpt bij het voorkomen van een hoge bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en het beschermen van je lichaam tegen stress.

Gezonde darmwerking

Je stoelgang wordt soepeler van een vezelrijk dieet. Vezels zijn belangrijk om je darmflora en stoelgang gezond te houden, daarnaast draag een vezelrijk dieet ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, het voorkomen van gal- en nierstenen en het verwijderen van schimmels uit het lichaam.

Plantaardige bron van hoogwaardige eiwitten

Als we aan eiwitten denken zien we eieren en vis voor ons, maar ook plantaardige voeding kan een goede bron van eiwitten zijn. Het eiwit in lijnzaad bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Aminozuren zijn de deeltjes waaruit eiwitten zijn opgebouwd en de samenstelling kan per eiwitbron verschillen.

Past goed in een afslankdieet

Het helpt je om een hongergevoel te voorkomen. Dit komt onder meer door de vezels, maar ook de eiwitten. Deze combinatie van voedingsstoffen zorgt ervoor dat je jezelf langer verzadigd voelt.


Lees ook:

Blauwe bessen en de 5 voordelen als je ze regelmatig eet!

Waarom je lichaam magnesium nodig heeft en hoe je een tekort het best kunt aanvullen.

3 dingen die je nu moet doen, om je buikje kwijt te raken!