Vergeet even de loopbanden, burpees, planks en die dodelijke laatste ronde bij je spinning les. Nee, want het moeilijkste gedeelte van je workout, is het weerstaan van die snooze-knop, je vermoeide lichaam uit bed slepen en met een hoop tegenzin naar de sportschool gaan. En dat alles terwijl je je eigen excuses – om je sportlegging weer uit te trekken en terug in bed te kruipen – uit je zeurende en gedemotiveerde geest moet drijven. Maar hoe kom je uit zo’n mentale sleur en vind je die motivatie terug? Nou, door je brein gewoon voor de gek te houden natuurlijk!

Ook al voelt het soms alsof je je motivatie nooit en te nimmer meer terug gaat vinden, toch zijn er bepaalde trucjes die je hiermee kunnen helpen. Er zit namelijk een hele wetenschap achter deze drijfveer. Het wordt zo minder makkelijk om jezelf te saboteren, zelfs wanneer de excuses alweer door je hoofd spoken.

Workout maatje

Dit is het oudste trucje uit het boek. Onderzoek laat zien dat we veel gemotiveerder zijn om te gaan trainen (en onszelf meer te pushen) wanneer iemand anders ons aanspoort. Of je nu een ‘concurrerende’ vriend(in) in gedachten hebt, of toch liever in groepsverband wilt trainen, is geheel aan jou. Wetenschappers hebben ontdekt dat beide scenario’s je humeur verbeteren en je motivatie kunnen stimuleren.

Het werkt trouwens wel het beste als jij en je maatje een beetje dezelfde (fitness)planning en doelen hebben.

Check in op Facebook

Uit onderzoek blijkt dat ook een virtueel netwerk je kan pushen en gemotiveerd kan houden. Het delen van je activiteiten of progressie op social media (Bijvoorbeeld in Facebook groepen of op Instagram) kunnen je motivatie zelfs vergroten. Hoe dit komt? Wanneer je andere volgt die met dezelfde doelen bezig zijn, raak jij geïnspireerd, en wanneer je elkaar dan ook nog eens complimenteert, stimuleert en zelfs uitdaagt, werkt het bijna hetzelfde als het meenemen van een gymbuddy.

Maak een killer playlist

Want soms kan alleen Beyoncé je die door laatste halve kilometer trekken! Nee, maar echt. Onderzoek wijst uit dat je harder en langer traint, als je naar muziek luistert. Als je de juiste muziek kiest kan deze er namelijk voor zorgen dat je de inspanning die je levert, als ‘minder zwaar’ ervaart.

Maak het gemakkelijk

Je hebt een bepaalde dosis wilskracht per dag, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Voorbeeldje: Die hippe sportschool in de hoofdstad heeft misschien alle toeters en bellen, maar ga je echt twee treinen pakken, om 6 uur ’s ochtends, om hier te sporten? Onderschat “het gemak” niet als motivatie factor, ze is namelijk een hele belangrijke!

Happy thoughts

Als je trainen als het zoveelste klusje op je to-do lijst ziet, dan is het misschien tijd om je houding aan te passen. Onderzoek laat zien dat diegene die trainen associëren met leuke en positieve herinneringen, minder geneigd zijn om ermee te stoppen. Maar het heeft niet alleen te maken met “zeggen” tegen jezelf dat je het trainen leuk vindt (al helpt dat ook wel soms!) Het is belangrijk dat je ook echt een work out kiest die je daadwerkelijk leuk vindt. Geen fitness fanaat? Ga dan lekker dansen of zwemmen!

Eet “clean”

Trainen en diëten zijn afhankelijker van elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Consistent trainen kan je honger prikkels veranderen en de manier waarop je lichaam eten verteerd. Terwijl een gebalanceerd dieet je lichaam voorziet van de juiste voeding voor je workouts. Samen geven ze je (als het goed is) meer energie en sneller resultaat, wat jou weer motiveert om door te gaan en niet op te geven.

Tussen-doelen zorgen voor extra motivatie

Je bent misschien geneigd om meteen hele hoge doelen te stellen. Bikini body 2.0 waar Faja Lourens jaloers op zou zijn of het rennen van een marathon. Maar wetenschappelijk gezien, is het veel moeilijker om je doelen in het oog te houden wanneer je ze zo hoog stelt. Onderzoek wijst uit dat op het proces gebaseerde-doelen (tussendoelen), zoals aan het eind van de maand een pullup kunnen of 3 kilo kwijtraken in 4 weken, meer motivatie brengen en ervoor zorgen dat je minder snel opgeeft.

Laat je wilskracht je leiden

Wilskracht lijkt misschien een heel abstract begrip, maar nieuw onderzoek laat zien dat het voorspelbaarder is dan werd gedacht. Het blijkt ook een beperkte bron te zijn, die de hele dag door verschillende activiteiten en omstandigheden leeg getrokken kan worden. Hier kun je dus rekening mee houden. Als je weet dat je een hele hoop motivatie nodig hebt om jezelf naar de sportschool te slepen, kun je dit het beste aan het begin van de dag doen. Nog voordat andere activiteiten invloed kunnen hebben op je wilskracht.


Lees ook:

Met deze tips blijf jij gemotiveerd en behaal je die lang gestelde doelen

Sporten maakt gelukkiger en dít is waarom.

Trainen in mijn drukke (werk)week, hoe doe ik dat?