Als je bekend bent met de meditatiewereld, heb je deze term vast wel eens horen vallen. Vipassana meditatie is dan ook een vorm van meditatie die steeds populairder wordt. Benieuwd naar wat Vipassana meditatie is, waar het vandaan komt en hoe het werkt? Je leest het hier. 


Waar het vandaan komt

Vipassana betekent letterlijk de dingen zien zoals ze echt zijn. Vipassana meditatie wordt daarom ook wel ‘insight mediation’ genoemd. Het is een van de oudste vormen van meditatie en komt oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig is Vipassana een veelvoorkomende meditatietechniek die veel in Zuidoost Azië. Er wordt ook wel geloofd dat Vipassana meditatie de basis is van Buddistische meditatie.

Wat het is

Bij Vipassana meditatie observeer je jezelf: wat je denkt, doet en hoe je je voelt. Door je aandacht te focussen op jezelf, ontstaat er een connectie tussen je lichaam en geest. Het is de techniek om voor een bepaalde tijd constante aandacht voor bepaalde sensaties. Uiteindelijk is het de bedoeling dat als je de Vipassana meditatietechniek uitvoert, je de aard van het bestaan doorkrijgt en wezenlijk geneest.

Hoe het werkt

Hoewel Vipassana meditatie vaak aangeleerd wordt door middel van cursussen van meerdere dagen, kan je zelf ook de meditatietechniek proberen. Dit is hoe je dat doet.

  1. Ga op een rustige plek zitten met je benen in kleermakerszit met een rechte rug.
  2. Sluit vervolgens je ogen en focus je op je ademhaling. Ga niks forceren: wordt je enkel bewust van je ademhaling en laat dit zijn natuurlijke ding doen. Je wordt je bijvoorbeeld bewust van hoe de ademhaling door je lichaam gaat en je lichaam weer verlaat en hoe je buik op en neer gaat.
  3. Als je mind vervolgens afdwaalt, wees je hier dan bewust van en breng het weer terug naar je ademhaling.

Zie ook

Dit is Vipassana meditatie en zo werkt het

Meditatiemuziek en -achtergrondgeluid in vijf video's

Dit is Vipassana meditatie en zo werkt het

Meditatie voor beginners: 5 oefeningen om je practice te boosten

Dit is Vipassana meditatie en zo werkt het

Dit zijn de 5 beste yoga studio's van Amsterdam