Zit je in een dipje? Dan kun je de hele dag opgekruld op de bank vertoeven met een dekentje en Netflix (wat soms ook heel lekker is), maar eigenlijk kan je beter je sportkleding uit de kast trekken! Ja je leest het goed, om uit die dip te komen moet je gaan bewegen. Waarom vraag je? Nou, sporten maakt gelukkiger en jawel, dat is daadwerkelijk bewezen! Dus hup, snel van die bank af en die sportschoenen aan!

Effecten

Misschien dat een uur rennen in de kou en regen je niet meteen doen springen van blijdschap (gelukkig is het nu wat vaker lekker weer!), anders is een work-out in de sportschool of gewoon thuis ook al voldoende om je humeur te verbeteren. Regelmatig fysiek actief zijn gaat namelijk samen met minder angst, minder depressie én een betere stemming. Daarnaast slaap je er beter door, ben je minder gevoelig voor stress, krijg je een beter cognitief functioneren en verhoogt het je gevoel voor eigenwaarde.

Endorfine & BDNF

Het is over het algemeen bekend dat tijdens lichamelijke beweging endorfine vrijkomt. Het stofje dat voor een goed en gelukkig gevoel zorgt. “Ze blokkeren bepaalde gevoelens van pijn en brengen zelfs een gevoel van euforie teweeg.” Zegt pijnonderzoeker Henning Boecker. Maar naast Endorfine speelt ook een tweede stofje een rol namelijk: BDNF. BDNF is een stofje dat je hartslag laat stijgen, en ontstaat als je lichaam denkt dat je in gevaar bent. Het bevat beschermde en herstellende elementje om je geheugen intact te houden. Verder zorgt het ervoor dat je hoofd tot rust komt. En dus conclusie: sporten maakt gelukkiger!

Je hoeft gelukkig geen marathon te lopen om de effecten van deze stofjes te verkrijgen, beide stofjes worden namelijk al aangemaakt na 20 minuten bewegen! Ideaal dus als je een druk weekschema hebt.

Wist je dat: Beide stofjes een effect hebben dat vergelijkbaar is met morfine en heroïne? Geen wonder dat sporten dus verslavend kan werken!

Meer workouts?

In no time strakke benen en billen met dit trainingsschema

In 4 weken fit met deze HIIT challenge

Home workout voor mooie ronde schouders