Onzekerheden, soms denk je dat je de enige ter wereld bent, die ze heeft. De grap is, we hebben ze allemaal! Of het nu gaat om werk, relaties of uiterlijk. Onzekerheden zijn heel erg normaal, zeker in een maatschappij als deze. Maar ze kunnen je in een hele hoop belemmeren en je geluk in de weg staan. Dus wat moet je ermee en hoe kun je er het beste mee omgaan? Deze 3 tips helpen je bij het opbouwen van je zelfvertrouwen en weer te genieten van jezelf en je leven. Weg met die onzekerheid!
Dat verstoorde schoonheidsideaal, kunnen we dat ook weg photoshoppen? – column
Je bent niet alleen
Je bent niet alleen! We zijn allemaal onzeker. De een kan het alleen iets beter verbergen dan de ander. Soms lijkt bijvoorbeeld alles bij je collega perfect te gaan en alsof al die presentatie hem totaal geen moeite kosten. Misschien lijkt het ook wel alsof het je beste vriendin niks kan schelen wat ze aantrekt, ze lijkt overal zelfverzekerd in.
Maar in werkelijkheid kan het maar zo zijn, dat je collega al dagen lang aan het piekeren is en slecht slaapt, omdat hij bang is om alles op werk en tijdens zijn presentaties te verprutsen. Het kan maar zo zijn, dat je vriendin maar net doet alsof ze zo zelfverzekerd is, omdat ze bang is om zwak over te komen als ze haar onzekerheden laat zien. Misschien denkt ze juist dat ze dit zelfvertrouwen moet faken omdat ze hetzelfde over JOU denkt!
Veel uitingen van onzekerheid kunnen zelfs eenvoudig verkeerd worden geïnterpreteerd. Arrogantie bijvoorbeeld, een uiting van onzekerheid. Woede, haat, afgunst, angst, materialisme, claimgedrag, roddelen etc. Stuk voor stuk worden ze gevoed door onzekerheden. vaak zijn zelfs de mensen waarvan je denkt dat ze heel veel zelfvertrouwen hebben, het meest onzeker.
De realiteit is, dat we allemaal op zijn tijd onzeker zijn. Besef dat iedereen hier last van heeft, het is normaal, jij bent normaal! Kijk maar eens goed om je heen, hoe mensen frutselen aan hun kleding, hoe ze zich gedragen in groepen, hoe ze niet durven te lachen op een foto, hoe ze plotseling aan hun gezicht gaan zitten als ze zich ongemakkelijk voelen.
Haal dus maar even diep adem, want nee, je bent niet alleen, en dat is een fijn gevoel! Dat maakt je onzekerheid ineens een stuk minder zwaar.
Fake it till you make it
Je hebt het vast wel een gedaan voor een foto of een gekke “toneel/drama opdracht” op school vroeger. Heel hard en nep lachen, tot je vanzelf écht in de lach schiet. Ja, we kunnen emoties “faken” en ons brein voor de gek houden. Dit kan ook werken met onzekerheid. Daarom is doen alsof is soms een hele simpele manier om je onzekerheid te verminderen. Je kunt vaak aan iemands lichaamstaal aflezen of die persoon onzeker is. Je hersenen brengen je lichaam altijd in lijn met je innerlijke wereld. Als je je droevig voelt, dan is dat te zien aan je lichaam. Als je je geweldig voelt, dan is dat ook te zien.
Hoe doe je dit?
- Wanneer je merkt dat je je ongemakkelijk of onzeker voelt in een situatie en het liefst wilt inzakken en wegkruipen en je merkt dit? Neem dan tegen je intuïtie in, een houding aan van een zelfverzekerd persoon aan.
- Verbeeld je dat je aan een touwtje omhoog wordt getrokken aan je kruin. Rug recht, buik in, adem rustig.
- Voel hoe deze nieuwe houding je groter, sterker en zekerder maakt.
Je lichaamshouding en je state of mind zijn vaak aan elkaar verbonden. Je kunt zowel van binnen als van buiten dingen aanpassen om je onzekerheid te verminderen. Gedraag je zoals een zelfverzekerd persoon zich zou gedragen, en merk hoe je je automatisch minder onzeker gaat voelen. Vertel jezelf een verhaal waar je sterk van wordt!
Lees hier hoe het komt dat je hersenen je zo kunnen bedriegen!
Be brave, maar ook lief voor jezelf!
Wanneer je jezelf uitdaagt, vermindert je onzekerheid ook. Wanneer je een moeilijke taak hebt volbracht, ben je vaak opgelucht, maar ook ontzettend trots op jezelf! Ben je dat gesprek aangegaan waar je al tijden tegenop zag? Dan mag je jezelf daar best een schouderklopje voor geven, want dat is dapper en ja, soms moet je dapper zijn om vooruit te komen. Dan moet je gewoon in het diepe springen en er gewoon voor gaan.
Daarnaast moet je naast dapper, ook een beetje lief zijn voor jezelf. Straf jezelf niet af omdat je je onzeker voelt. Het is niet slecht! Het is alleen soms een klein beetje onhandig, en houd je in een hele hoop tegen. Maar een regel rechte ramp? Nee, dat is het niet. Dus toon compassie tegenover jezelf en je gevoelens. Ze mogen geaccepteerd worden. Hoe meer je ze accepteert, hoe beter je er mee om leert gaan en hoe meer je er aan kunt werken.
En nee, je hoeft jezelf morgen niet meteen in het diepe te gooien. Wordt eerst bewust van je onzekerheden en werk er vervolgens stap voor stap aan. werk aan je zelfbeeld, aan je lichaamshouding, aan je doelen, je relaties en je sociale vaardigheden. Kleine stapjes uit je comfortzone. Be brave, maar ook lief voor jezelf en je zult merken dat het elke dag een beetje beter wordt!
Tip: Deze vorm van meditatie helpt je bij het accepteren en houden van jezelf