Hoewel je de hele dag voorgeschoteld krijgt hoe perfect een lichaam of gezicht kan zijn, is dit een artikel om je uit die droom/nachtmerrie te halen. We komen in alle vormen en maten. Met andere woorden: picture perfect bestaat niet. Een ieder heeft een uniek lichaam, het is jouw presenteer blaadje. Je hebt maar een lichaam. Hou ervan, accepteer het. Accepteer het precies zoals het is.

Lees hier hoe hoofdredactrice Jip Isabel denkt over het “verstoorde schoonheidsideaal.”

Meditatie

Dit alles staat natuurlijk altijd heel mooi op papier, maar hoe doe je dat?

Begin te mediteren door middel van een bodyscan. Het zijn de eerste stappen naar vrede sluiten met je lichaam in plaats van een constante strijd voeren.

Meditatie wordt vaak in verband gebracht met ‘zweverig’ terwijl het je juist met beide voeten op de grond houdt. Voor een moment ontspan je het volledige lichaam en komt op die manier de mind ook tot rust. Al die gedachten over hoe een lichaam ‘moet’ zijn, laat ze los en wordt je bewust van je eigen lichaam.

Love your body – bodyscan

Breng jezelf in een liggende of zittende houding waarin je volledig kan ontspannen. Sluit je ogen en volg je natuurlijke ademhaling voor 2 minuten. Uiteraard komen er gedachten op, daar is ons brein voor gemaakt en daar is het brein ook nog eens waanzinnig goed in. Laat die gedachten komen en breng vervolgens weer alle aandacht terug naar je adem.

Breng alle aandacht naar je rechter grote teen en volg de weg van je rechterbeen op omhoog. Sta stil bij ieder onderdeel. Je voet, je enkel, je kuit, je knie, je bovenbeen. Neem voor ieder lichaamsdeel de tijd. Voel wat er te voelen valt. Zelfs als je ergens in je been pijn ervaart, laat het er gewoon zijn. Voor ieder onderdeel van je been, voel liefde en dankbaarheid. Wanneer je bij je heupen aankomt start je bij je linker grote teen en doe je precies hetzelfde.

Aangekomen bij je heupen neem je ook voor je bovenlichaam alle tijd. Scan je wervelkolom tot aan je nek met dezelfde aandacht en liefde. Breng de aandacht vervolgens naar je rechter vingers en volg de weg tot aan je rechter schouder. Vervolgens breng je alle aandacht naar je linker arm.

Tenslotte gaat alle aandacht naar je nek en gezicht. Blijf de volledige bodyscan herhalen. Je begint opnieuw bij je linker grote teen. Blijf herhalen, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt. Je kan nooit teveel van je lichaam houden.

Accepteren is leren, leren kost tijd. Leren doe je door te doen. Ervaar en neem de eerste stappen. Er is zoveel om van te houden.


Meer yoga? Door deze yoga oefeningen slaap je 10 x beter!

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)