Iedereen wilt graag een gezonde en frisse mond zonder gaatjes en ontstekingen. Je kunt veel problemen voorkomen door je mond dagelijks goed te verzorgen. Maar hoe verzorg jij nou je mond optimaal? Wij leggen je alles uit en geven je een paar tips!


Tandplak

Tandplak is een laagje op de tanden en kiezen dat voor een groot deel bestaat uit bacteriën. Deze bacteriën spelen een grote rol bij het krijgen van gaatjes en bij het ontstaan van ontstekingen. Om het in je mond gezond te houden is het belangrijk dat de tandplak elke dag verwijderd moet worden. Zie je niet goed of het weg is? Gebruik dan een plakverklikker. Deze zijn te vinden in een vorm van een tablet en laten de tandplak in een andere kleur veranderen. Hierdoor weet je precies waar je nog even goed moet poetsen.

Tandenborstel

Je poetst je tanden het beste met een elektrische tandenborstel. Maar die moet wel op een goede manier gebruikt worden. Poets je liever met een gewone handtandenborstel? Let er dan op dat de borstel niet te groot is en dat de haren zacht zijn. Vervang je tandenborstel elke 3 maanden of eerder wanneer de haartjes uitvallen. Vraag je tandarts of mondhygiënist voor advies tijdens het poetsen.

Tandpasta

Het is belangrijk om altijd een tandpasta met fluoride te gebruiken. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende voor één beurt. Fluoride beschermd de tanden tegen tandbederf. Als de fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn de tanden beter bestand tegen allerlei bacteriën en kwaaltjes.

Tips:

  1. Poets minimaal 2 keer per dag, minimaal 2 minuten. Vaak wordt er te snel, te weinig of helemaal niet gepoetst. De gouden regel is 2 keer per dag, twee minuten lang.
  2. Vergeet de tong niet te poetsen. Wanneer u uw tanden gepoetst heeft, is het verstandig om ook de tong zachtjes met de tandenborstel te reinigen. Op je tong blijven namelijk ook net zoals op je tanden, bacteriën zitten.
  3. Maak gebruik van flosdraad, stokers en ragers. Ondanks het goed poetsen, kunnen er tussen uw tanden en kiezen altijd nog bacteriën blijven zitten. Dit komt omdat je tijdens het poetsen moeilijk op kleine ruimtes tussen uw tanden en kiezen kunt komen. Gebruik eenmaal per dag flosdraad. Bij grotere tussenruimtes kun je een tandenstoker gebruiken, en bij nog grote tussenruimtes gebruik je een rager.

Lees ook:

Op natuurlijke wijze wittere tanden én een gezond gebit? Oilpulling is het antwoord!

7 slechte badkamer gewoonten die we allemaal hebben!

Wat voor huid type heb jij? Werk met de seizoenen!