We merken het allemaal; om ons heen beginnen steeds meer mensen te hoesten en te niezen. Dan weet je dat er weer een griepje op de loer ligt. Dit kan bijvoorbeeld komen door het verkeerd inschatten van het weer. Het ziet er zonnig uit, dus je trekt die zomerjas maar weer aan. Toch is de harde wind verraderlijk en kan deze er voor zorgen dat je snel kou vat. Wat kun jij er allemaal aan doen om dit griepje tóch niet te pakken te krijgen?

Ken jezelf

Wanneer je van jezelf weet dat je een lage weerstand hebt, is het belangrijk om hier direct naar te handelen. Blijf allereerst uit de buurt van de mensen die de griep al te pakken hebben, maar daarnaast kun je nog veel meer dingen doen.

1. Matig met alcohol

Drink voornamelijk thee en water. Denk dan bijvoorbeeld aan verse gemberthee, gember werkt ontstekingsremmend en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een beginnende keelpijn niet doorzet. Probeer dus zeker ook te matigen met alcohol. Dit is alleen maar een aanslag op je lichaam.

2. Hygiene

Griep is, zoals we allemaal weten, besmettelijk. Naast dat je anderen dus ziek kunt maken en daarom dus altijd je handen goed moet wassen, is het ook belangrijk dat je zelf na het aanraken van openbare materialen je handen goed wast. Je weet maar nooit of er iemand met de griep, die alvorens even moest niezen, aan die trapleuning heeft gezeten bijvoorbeeld.

3. Voldoende slaap

Slaap heeft erg veel effect op jouw weerstand. Wanneer je goed uitgerust bent, zul je merken dat je minder vatbaar bent voor de griep.

4. Onderschat het weer niet

Zoals hierboven al genoemd, kun je het weer nog wel eens onderschatten. Het ziet er zonnig uit, maar de wind zorgt ervoor dat we toch kou vatten. Dus, wil je zeker weten of je je zomerjas al uit de kast mag trekken? Check dan gewoon even het weerbericht en doe het niet op de gok.

5. Genoeg buitenlucht

Frisse lucht heeft aan de andere kant dus ook weer een positieve invloed op je weerstand. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende buiten bent en dat je huis goed geventileerd is. Zo wordt de ‘slechte’ lucht, vervangen dus schonere lucht.

6. Voldoende schoonmaken

Niet alleen stof is bijvoorbeeld slecht voor je weerstand, maar ook de ziektebacillen van andere mensen. Zorg er dus voor dat je je huis even schoonveegt wanneer er iemand op bezoek is geweest die een beetje verkouden was of zelfs de griep helemaal te pakken had. Denk dan aan deurklinken of de afstandsbediening.

7. Zakdoekjes

Ben je verkouden? Dan moet je vast vaak niezen. Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze na 1 x gebruiken gewoon weg. Zo is de kans niet alleen voor andere kleiner om besmet te worden, maar het is ook mogelijk dat je jezelf steeds opnieuw besmet.

8. Vitamine, vitamine, vitamine

Dit is gemakkelijke; vitamine. Zorg gewoon dat je voldoende groente en fruit eet. Wanneer je een griepje aan voelt komen, eet je zelfs net even iets meer dan voldoende!

Lees ook

Tips om je weerstand te vergroten en dat griepje over te slaan

Dit is de reden waarom muziek de seks zoveel beter maakt!

Tips om je weerstand te vergroten en dat griepje over te slaan

Moet je juist sporten als je ziek bent?