Je levensstijl is heel belangrijk als het gaat om je weerstand. Elke dag kom je in aanraking met bacteriën, virussen, ziektekiemen en bacillen. Soms wil dat je weerstand nog wel eens op de proef stellen. Dat is niet altijd even leuk, vooral als je hier vaak last van hebt. Wij geven je tips hoe je je weerstand kan verhogen tijdens de koude maanden die er aan zitten te komen.


1. Vitamines

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar vitamines zijn zó belangrijk voor je weerstand. Door dagelijks je meeste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen zul je al merken dat je je ten eerste veel beter voelt en ten tweede je weerstand ook weer wat verhoogt. Je bent minder vaak ziek en bent minder vatbaar voor virussen. Vooral vitamine D is belangrijk in de koude winter maanden. Vitamine D is vooral te vinden in zonlicht en dierlijke producten als vette vis, roomboter en eieren. Zonlicht krijg je minder binnen in de winter dus je kan je al snel down en ziek gaan voelen. Dit noemen ze ook wel een winterdip. Lees hier meer over het hebben van een winterdip en wat je daar aan kunt doen.

2. Stress vermijden

Als er één factor is die je weerstand als een baksteen naar beneden laat vallen, is het stress. Van stress ligt je hele eetpatroon overhoop. Je gaat veel eten, junkfood en ongezond eten is het enige waar je ogen voor hebt. Of je eet juist heel weinig, en hebt bijna nooit honger. Ook zijn er genoeg andere dingen die stress helemaal overhoop haalt. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan door yoga of meditatie te doen. Hier wordt je rustig van en heb je minder last van stress. Lees hier meer over yoga en mediteren.

3. Slapen

Om je weerstand te verhogen helpt het om je rust te pakken. Dit kan je doen door oefeningen te doen, maar je pakt ook je rust door te slapen. Pak elke avond genoeg slaap, gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur. Nog een goeie tip: houdt vaste tijden aan, ga elke avond dezelfde tijd naar bed en sta op een vaste tijd weer op. Klik hier voor nog meer tips voor een betere nachtrust.

4. Bewegen

Sporten, een stukje lopen, hardlopen, fietsen… Het is allemaal een vorm van bewegen en het is allemaal goed voor je weerstand. Lichaamsbeweging helpt namelijk bij een betere afvoering van alle afvalstoffen. Het hoeft echt niet een intensieve krachttraining te zijn, één keer per dag een stukje wandelen of fietsen in plaats van de bus/auto is al genoeg. Beweeg je buiten? Dan is het win-win: je krijgt ook nog eens vitamine D binnen, wat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Hier vindt je meer voordelen van bewegen en sporten.

5. Koude douche

Dit klinkt misschien vreemd, maar een koude douche helpt degelijk bij het verhogen van je weerstand. Volgens gezondheidsexperts heeft een koude douche positieve invloed op je gezondheid. Ben je niet zo’n fan van koude douches? Dan helpt het ook al om alleen de laatste paar minuten koud te douchen. Goed voor je gezondheid, én voor het milieu!

6. Drink water

Het is tegenwoordig al wel bekend dat water goed voor je is. Dus ook voor je weerstand. Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water achterover te gooien voor een goede weerstand. Dit helpt de afweer van het lichaam en ‘reinigt’ je lichaam als het ware. Niet zo’n waterliefhebber? Hier lees je hoe je op andere manieren toch je dagelijkse hoeveelheid water binnen kunt krijgen.

7. Goed eten

Misschien wel één van de belangrijkste in dit rijtje: voeding. Gezond en gevarieerd eten is voor je gezondheid heel erg belangrijk, en ook voor je weerstand. Kies daarom voor producten die bomvol zitten met vitamines en mineralen. Producten met Vitamine C zijn goed voor je weerstand, dus probeer veel voeding te eten waar die vitamine veel in zit. Eet veel groenten, en minder suikers. Klik hier voor voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken.

Bekijk ook: