We zijn allemaal steeds meer bezig met recyclen. Hierdoor winnen we grondstoffen terug en kan afval opnieuw gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen, maar ook voor fietsen of andere voorwerpen. Maar wat is nou de beste keuze als het gaat om recyclebare verpakkingen? Wij vertellen je welke verpakking het meest recyclebaar is.


Recyclebaar staal

Op het gebied van recycling springt er één materiaal echt uit: staal. Van staal wordt het blik gemaakt waar groenten en peulvruchten in geconserveerd worden. Maar liefst 96% van alle stalen blikjes worden daadwerkelijk gerecycled. Dit is omdat ze in iedere afvalstroom met magneten eruit worden gevist. Zo komt dus bijna al het staal in de staaloven terecht om omgesmolten te worden. Dit reduceert de CO2-uitstoot met 70% t.o.v. het maken van nieuw staal. Blik (staal dus) is het beste jongetje van de klas in verpakkingsland als het om recyclen gaat!

PMD of restafval

Het is je misschien al eens opgevallen: per gemeente verschilt het waar je blik moet weggooien. In sommige gemeentes gaat het PMD (Plastic, Metaal, Drinkpakken) in een aparte container en in andere moet het bij het restafval. Het maakt voor het recyclingproces van blik niet uit. Dat komt altijd goed terecht. Het staal wordt in beide gevallen met een magneet uit de afvalstroom gehaald. Waar je wel op moet letten is dat je geen plastic in de blikjes propt. Anders verdwijnt het plastic ook in de staaloven en dan gaat het verloren.

Meer voordelen

Nou is blik dus heel goed recyclebaar, maar het heeft meer voordelen. Bijvoorbeeld voor de kwaliteit van je eten. Zo is blik volledig licht- en luchtdicht en heeft het beschermende eigenschappen. Zo blijven groenten in blik van Bonduelle zonder conserveringsmiddelen wel twee tot vijf jaar houdbaar! Op deze manier eet jij gezond en is het ook nog eens goed voor de planeet. Door de lange houdbaarheid dragen producten in blik nauwelijks bij aan voedselverspilling.

Lees ook

Deze verpakking is het meest recyclebaar

Vijf simpele tips om duurzamer te leven

Deze verpakking is het meest recyclebaar

Deze verpakking is het meest recyclebaar