Bij ons thuis scheiden we restafval, glas, papier en plastic. Natuurlijk wist ik wel dat er tegenwoordig een hele boel producten in plastic werden verpakt, maar het besef kwam echter pas toen ik merkte dat onze afvalbak voor plastic 4 x zo snel vol kwam te zitten als de rest van de afval emmers. 4 x zo snel? Ja, ik merkte ineens op dat bijna alles wat we in huis haalden in plastic werd verpakt. Je maakt 1 tripje naar de supermarkt, en je komt thuis met een tas vol plastic verpakkingen. Inclusief het tasje want ja, je was je boodschappen tas weer eens vergeten en die biologische paprika, in een pastic verpakking.. serieus? Een biologische paprika in een plastic verpakking?

Footprint

We zijn ontzettend gewend aan het feit dat ALLES van plastic wordt gemaakt, of hierin wordt verpakt. We hebben hierdoor totaal niet door wat voor impact dit eigenlijk heeft. Onze pastic footprint is immens hoog. En dat terwijl dit materiaal niet vergaat. Alle flesjes, plastic bordjes en rietjes die je ooit hebt gebruikt bestaan nog steeds.

De beste en eigenlijk enige optie om deze footprint te verkleinen is om heel simpel gezegd, minder plastic te gebruiken. Maar ja, hoe doe je dit dan? Met deze 15 tips kun je je eigen steentje bij dragen aan het milieu en je eigen plastic footprint verkleinen.

Verklein je plastic footprint

 1. Neem altijd een waterflesje of bidon mee naar je werk of de sportschool, die je kunt hergebruiken. De flessen van bijvoorbeeld ‘Dopper’ zijn dan misschien van plastic, ze zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van gerecycled materiaal.
 2. Koffie liefhebber? Neem je eigen thermosfles mee voor on the go.
 3. Leg op verschillende plekken een linnen tas neer: op je werk, in je auto, in je keuken en natuurlijk in je handtas. Zo kom je niet steeds voor verrassingen te staan in de rij bij de supermarkt.
 4. Gebruik afwasbare (en dus herbruikbare) boterhamzakjes of een bakje/lunchtrommeltje voor brood en fruit.
 5. Als er geen normaal bestek is op je werk, leg er dan je eigen, metalen vork, lepel en mes neer.
 6. Uiteten? Vraag in het restaurant om een kan met kraanwater in plaats van water uit een plastic fles.
 7. Ga naar de markt voor je groenten en fruit (en je eigen linnen tas!), of koop het zonder plastic verpakking in de supermarkt.
 8. Koop kleding gewoon in de winkel in plaats van online. Kleding die je online koopt zit bijna altijd in plastic verpakking.
 9. Gebruik lucifers in plaats van aanstekers (die helaas overal in de zee gevonden worden).
 10. Kies voor een scheermes met een houder waarbij de mesjes vervangen kunnen worden.
 11. Vraagt de ober in een restaurant of je een rietje wil? Dan mag je deze gerust afwijzen.
 12. Gebruik een stuk zeep onder de douche in plaats van een fles douchegel.
 13. Kies voor een snijplank gemaakt van bamboe of hout in plaats van een plastic snijplank.
 14. Wist je dat je in je leven gemiddeld 157 (plastic) tandenborstels gebruikt? Dat duurt járen om te verdwijnen. Poets je tanden daarom met een tandenborstel van bamboe of hout.
 15. Scheid je plastic afval zo goed mogelijk, zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden.

Eye opener, zoveel water bespaar je als je 1 dag geen vlees eet !!