Tien dagen niet praten en stil zitten in een klooster, zonder wat voor externe prikkels dan ook. Misschien op de ademhaling van je mediterende buur- man of vrouw na. Dat is Vipassana meditatie. Waarom doen mensen dit en wat houdt het nou precies in?
Oorsprong
Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’. Het werd 2500 jaar geleden al onderwezen, naar de leer van Boeddha. De Indiër Satya Narayan Goenka heeft Vipassana meditatie vervolgens verspreid.
Hoe werkt het?
Er wordt aandacht gebracht naar onderdrukte verlangens en spanningen, die in je lichaam zijn gaan zitten. Door de aandacht hier naartoe te brengen, is het idee jezelf te verlossen van deze vastgeroeste stress. Je verlost jezelf van mentale onzuiverheden met als doel meer focus, te leven in het hier en nu.
Asapasana
Als introductie op de tiendaagse Vipassana meditatie, krijg je een intro video van Satya Narayan Goenka te zien. Vervolgens volgen er drie dagen een meditatie, die enkel en alleen gefocust is op het waarnemen van de ademhaling. Dit wordt de asapasana-meditatie genoemd. Je probeert hierbij je ademhaling niet te veranderen, maar enkel en alleen te observeren hoe die is. Met als doel je geest scherp te krijgen, zonder de gebruikelijke afleidingen van gedachten en emoties als je stil zit.
Vipassana
Op dag nummer 4 sluit je de asapasana-meditatie af en begin je met de Vipassana meditatie. Hierbij leg je de focus op het stukje huid tussen je neus en lippen, waardoor de aandacht volledig op je lichaam komt te liggen. Tijdens de meditatie maak je zo een hele verkenningstocht over heel je lichaam, terwijl je enkel observeert wat je er tegen komt: de lichamelijke spanningen en hun mogelijke oorsprong.
Nu blijkt het dat de lichamelijke spanningen en/of pijn die je tegen komt tijdens de meditatie, niet zo zeer terug leiden naar concrete herinneringen. Wel kan met de focus op de lichamelijke spanning, de spanning worden weggewerkt. Ook kunnen inzichten over bepaalde situaties bij je inzinken.
Op dag 9 verleg je je focus van enkel op je lichaam, naar ook in je lichaam. De ‘flow’ die tijdens de eerdere dagen schijnbaar op de huid voelbaar kan zijn, kan zo ook door heel het lichaam ervaren worden. Op de tiende dag mag er met elkaar gesproken worden, deelt men ervaringen en schijnt er veel (ontladend) gelachen te worden.
Verschil met andere meditatie technieken
Maar wat is dan het verschil met andere meditatie technieken, waarom moet het zo extreem met 10 dagen? Het idee erachter is, dat een normale kortstondigere meditatie je enkel naar de oppervlakte van je geest brengt. Hierdoor kom je niet bij de daadwerkelijke fundering van je spanningen terecht. Door 10 dagen te mediteren, ga je wél terug naar je kern, dus ook de kern van eventueel destructieve gedachtepatronen en gewoontes. Met het geloof dat je dus alleen maar veranderingen in gewoontes aan kan brengen, op het moment dat je deze bij de kern aanpakt.
Na eenmaal de 10-daagse Vipassana meditatie te hebben gevolgd, schijn je bij eigen meditaties de tijdens de cursus gevonden ‘flow’ terug te kunnen vinden. Hierdoor zou het eenmalig leren van deze meditatietechniek dus een levenslange verandering kunnen brengen. De cursussen worden vaak gratis aangeboden, ook in Nederland. De beste manier om te ondervinden wat het nou daadwerkelijk met je doet, zal het zelf meemaken zijn. Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig!