Ook als je nog nooit van deze term hebt gehoord weet je hoe fijn het is om in de natuur te zijn. We merken allemaal wat het met ons lichaam en onze geest doet als we even omringd worden door groen. Vooral als een groot gedeelte van je leven zich afspeelt tussen gebouwen, wegen en verkeer. Maar bosbaden, wat is dat dan en hoe doe je het precies? Wij zochten het voor jullie uit.


Bosbaden a.k.a Shinrin-yoku

In Japan, waar deze hype vandaan komt, noemen ze het Shinrin-yoku. Deze term betekent letterlijk baden in het bos en het is een vorm van mindfulness of natuurtherapie. Ondanks wat de naam doet vermoeden hebben we het niet over zwemmen of het nemen van een bad in het bos. Het gaat erom dat je je zelf even onder dompelt in het groen. Shinrin-yoku bestaat nog niet heel lang, eind jaren 80 is het in Japan gelanceerd als mediacampagne. Het werd steeds populairder en Japanse onderzoekers kwamen erachter dat het een geweldig medicijn is tegen de gevolgen van stress op het lichaam.

Positief effect op ons lichaam en geest

Wat is dan precies het positieve effect op ons dat bosbaden zo populair maakt? Wij als mensen zijn nog nooit zo verwijderd van de natuur als nu. Zodra we ons zelf weer even helemaal in onderdompelen, zul je van veel van onze natuurs genezende werking kunnen genieten.

 1. Het vermindert je stress
 2. Je wordt vrolijker
 3. Het geeft je creativiteit een boost
 4. Je immuunsysteem versterkt
 5. De bloeddruk gaat om laag
 6. Je geneest sneller van ziektes en kwaaltjes

Aan de slag met bosbaden

 1. Zet al je apparaten uit om je zelf optimaal de kans te geven te ontspannen, mindful te zijn en volledig van het bos te genieten.
 2. Kom in een laag tempo. Beweeg je zelf langzaam door het bos zodat je zo veel mogelijk kunt zien, horen en voelen.
 3. Haal diep en lang adem. Door je ademhaling twee keer zo lang te maken geef je je lichaam een seintje dat het zich kan ontspannen.
 4. Stop af en toe en blijf stil staan of zitten. Ruik de geuren om je heen, wat kun je precies ruiken?
 5. Gebruik al je zintuigen om te ervaren wat er om je heen is. Geef aandacht aan de kleine details die de natuur te bieden heeft en sta stil bij hoe je je voelt.
 6. Probeer zo min mogelijk aan je to-do list of andere zaken te denken.
 7. Houd je ogen open. De kleuren van het bos zijn namelijk zeer rustgevend en helpen je bij het tot rust komen.
 8. Blijf zo lang als je kan, probeer (in stapjes) te streven naar de aangeraden twee uur, om zo optimaal van het bosbaden te profiteren.

Ook lezen: 6 verschillende soorten meditatie die perfect zijn voor beginners