Ben je snel geprikkeld, op de teentjes getrapt en heb je weinig concentratie, of heb je een vriendin/moeder/vrouw die aan deze beschrijving voldoet? Dan heeft dit niet perse te maken met die “periode” in de maand. Nee, misschien heb je / heeft zij gewoon last van slaap tekort. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen.

Vrouwen vragen meer van hun brein dan mannen

Professor Jim Horne, legt in zijn boek Sleepfaring: A Journey Through The Science of Sleep, precies uit hoe dit komt. Volgens Jim Horne: “Als vrouwen slecht slapen, krijgen ze te maken met een hoge mate van psychische klachten, met meer gevoelens van vijandigheid, depressie en woede. Deze gevoelens waren echter niet aanwezig bij de mannen met eenzelfde slechte nachtrust.”

“Een van de belangrijkste functies van het slapen, is dat de hersenen zichzelf herstellen en zichzelf repareren. Tijdens de diepe slaap, komt de cortex – Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor gedachten, geheugen, taal en ga zo maar door – los van de zintuigen en gaat in ‘herstel modus’.Hoe meer je (gedurende de dag) je hersenen gebruikt, hoe meer dat deze zich moeten herstellen en dus, hoe meer slaap je nodig hebt. Vrouwen hebben de neiging om te multi-tasken – ze doen veel dingen tegelijk en zijn flexibel – en dus vragen zij meer van hun brein dan mannen. De reden waarom vrouwen meer slaap nodig hebben.

20 minuten extra slaap

“Een man die een drukke en ingewikkelde baan heeft, die veel besluiten moet maken en lateraal moet denken, heeft ook meer slaap nodig dan de gemiddelde man – echter, waarschijnlijk nog steeds niet zo veel als een vrouw. Dit komt omdat de hersenen van vrouwen anders in verbinding staan dan die van mannen. Het brein van de vrouw is veel complexer. Hierdoor zal hun slaapbehoefte groter zijn. Gemiddeld is dat zo’n 20 minuten meer, maar de ene vrouw zal iets meer, en de ander iets minder nodig hebben.”


Slecht geslapen?

Met deze trucjes kom jij de dag zo goed mogelijk door!