Sporten heeft natuurlijk vele voordelen voor je lichaam. Een lager vetpercentage, meer kracht, een goede conditie en ga zo maar door. Dit zijn allemaal gevolgen van sporten die je fysiek zult merken. Maar wat doet sporten nou eigenlijk met je hersenen? Worden die onbewust ook getraind? Sporten om je hersenen in conditie te houden doe je zo!


Cardio als geheugentraining

Vergeet je namen of heb je weer eens je sleutels thuis laten liggen? Ga dan als een speer de loopband op! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat cardio goed is voor je geheugen. Wanneer je aan cardio doet dan stijgt je hartslag waardoor je sneller en heviger gaat ademen. Hierdoor komt er meer zuurstof in je hersenen. Dit stimuleert de groei van hersenweefsel, waaronder ook je hippocampus. Dit deel van je hersenen is belangrijk voor je leervermogen en geheugen. Ga lekker sporten om je hersenen in conditie te houden. Leg die sudoko’s en zogenaamde geheugentrainers dus weg en ga lekker een rondje hardlopen!

Geestelijk vermoeid

Na een lange dag werken ploffen we het liefst lekker op de bank met de volgende aflevering van onze favoriete serie. Onze hersenen hebben de hele dag hard gewerkt en zijn nu toe aan rust. Je lichaam rusten draagt echter niet bij aan de rust in je hersenen. Daarom kan je beter gaan sporten na een drukke dag. Van lichamelijke vermoeidheid verdwijnt namelijk je mentale vermoeidheid. Ga dus lekker zweten in de sportschool en neem daarna een warme douche. Je hersenen voelen zich hierna als herboren. Dat is dus letterlijk sporten om je hersenen in conditie de houden.

Sporten maakt gelukkig

Bij sporten maak je endorfine aan. Je kan zelfs een endorfinekick krijgen van het sporten, alleen het is hierbij niet duidelijk hoeveel van deze endorfine nou echt je hersenen bereikt. Naast endorfine stijgen het aantal endocannabinoïden ook. Dit maakt je lichaam aan wanneer je sport en deze zorgen voor het fijne gevoel dat je krijgt.

Je hoeft niet per se intensief te bewegen voor een positief effect op je humeur. Ook yoga zorgt voor mindfulness. Bij yoga leer je hoe je bewegen en ademhalen in balans houdt, waardoor het stressniveau zakt. Wanneer je acht weken lang iedere dag aan yoga of meditatie doet, kan je amygdala zelfs krimpen. Dit is het deel in je hersenen die stress en angst opwekken. Met de jaarlijkse winterdip om de hoek is bewegen dus de ideale oplossing!

Lees ook

Sporten om je hersenen in conditie te houden

Wat zijn de beste sporten voor je gezondheid?

Sporten om je hersenen in conditie te houden

Sporten heeft meer voordelen dan je denkt

Sporten om je hersenen in conditie te houden

Bewegen: 7 redenen waarom jij dit (meer) zou moeten doen