Terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik achter mijn laptop mijn lunch te eten. Niet heel erg mindful als ik de experts moet geloven. Al te meer reden om wat research te doen naar dit onderwerp. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mindful eten helpt bij het afvallen. Nee, geen crash dieet dingen, maar op langere termijn wat kilootjes kwijtraken die ook niet(!) meer terug komen. Ideaal toch? Tijd om mijn bevindingen met jullie te delen.

Onderzoek: mindfulness en eetgedrag

‘Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat bewust leren leven (door mindfulness) een positief effect heeft op problemen die met verstoord eetgedrag te maken hebben. Dit onderzoek, laat zien dat mensen die een mindfulness training kregen en dit toepasten in hun dagelijks leven, in vergelijking met de controle groep die deze training niet kreeg, op de lange termijn minder last heeft van belangrijke aspecten van verstoord eetgedrag. Door onder andere langzamer te eten en de redenen van hun eetgedrag goed in kaart te brengen hebben zij minder drang naar eten, denken ze minder zwart/wit, en eten minder vaak uit emotie. Ook zijn zij meer tevreden over hun lichaam.’ Bron

Afvallen

Zoals ik in de intro al verklapte, is het geen dieet en heeft het mindful eten niks met crashdiëten te maken. De meeste diëten focussen zich op de resultaten op korte termijn. Hup, zo snel en zoveel mogelijk kilo’s eraf. Iets wat je over het algemeen niet heel erg lang volhoudt. Alhoewel je op korte termijn al zeer goede resultaten kunt zien, staat bij mindful eten het lange termijn resultaat voorop. Je wilt een gezond en fit lichaam en je wilt dit voor altijd behouden.

Minder calorieën

Wanneer je begint met mindful eten (hieronder tips hoe je dit zelf ook toe kunt passen!) zul je gezonder gaan eten, maar zul je merken dat je ook minder calorieën gaat eten en drinken. Hoe dit komt? Doordat je beter gaat kauwen en langzamer eet, leer je beter wanneer je vol zit en stop je met eten zodra je honger is gestild. Daarnaast zul je door het goede kauwen, voeg je via je speeksel de nodige enzymen toe aan het eten waardoor je beter en meer voedingsstoffen in je lichaam op kunt nemen en dus ook sneller een verzadigd gevoel hebben.

Whoops, had ik die rijstwafels nou maar niet zo snel naar binnen gewerkt!

Maar hoe helpt mindful eten dan met de juiste keuzes maken?

Naast dat mindful eten je leert om je luisteren naar je lichaam en wanneer het vol zit, helpt het ook bij het kiezen van gezonde voeding. Dit omdat ook op dit gebied je beter naar lichaam luistert, wat heeft mijn lichaam aan voeding nodig?

Je leert bij alles wat je eet na te denken over de hoeveelheid die je neemt en denkt na over ‘waarom’ je eet. Door alles dat je in je mond stopt eerst te benaderen met de vraag waarom je het wilt eten, zal je snel leren om ongezond eten (wat vaker) te vermijden.

Hoe kun jij Mindful leren eten?

Oké in een notendop hebben we de voordelen van mindful eten gehad, maar nu de key question: ‘HOE kun je mindful eten?’ De volgende stappen helpen jou om bewuster om te gaan met je voeding en je lichaam.

Stap 1 : pre-food

De eerste stap begint al voordat jij het eten in je mond stopt. Begin elke maaltijd met een simpele routine die je helpt bewust te worden van je omgeving en je eten. Haal bijvoorbeeld drie keer diep adem en sta even stil bij dit moment. Vraag jezelf af waarom je gaat eten en of je honger hebt.

Stap 2 : Tijdens het eten

Wanneer je klaar bent om te eten zorg je dat je bewust bezig bent met het proces (wauw klinkt heftig). Hiermee bedoelen we dat je jezelf bewust bent van elke hap, goed kauwt (20 a 25 keer per hap) en ruik en proef het eten écht. Zorg dus dat je eet zonder afleiding. Dus doe die laptop weg (Ja Jip! doe die laptop weg!), zet de tv uit en ga ook niet lezen tijdens het eten. Geniet volop van je eetmoment zonder afleiding.

Stap 3: Eet als je honger hebt

Eet alleen als je écht honger hebt. Vraag jezelf dus, voordat je naar iets uit je voorraad kast grijpt, of je echt honger hebt of gewoon lekkere trek. Pas als jij een licht rommelig gevoel in je maag ervaart, geeft je lichaam aan dat het extra energie nodig heeft. Leer hier naar luisteren.

Stap 4: Geen honger meer is stoppen!

De moeilijkste stap van allemaal! Want we zijn soms geneigd om twee keer op te scheppen, puur omdat het zo lekker is! Leer jezelf dus aan om ongeveer om de 5 happen, te checken hoe je je voelt. Doe dit door je bestek neer te leggen en jezelf af te vragen of je nog honger hebt. Geeft je lichaam aan dat het voldoende heeft gegeten?

Stap 5: Focus

Blijf erbij met je gedachten. Als je merkt dat je afdwaalt, tel dan het aantal keer dat je op een hap eten kauwt. Op deze manier kom je elke keer weer terug bij wat je in je mond stopt.

Goodluck!