Wanneer je probeert af te vallen zijn er twee manieren waarop je je kunt aanpassen. Je kunt meer gaan bewegen of een verandering aanbrengen in je voedingspatroon. Hoewel het natuurlijk altijd goed is om te bewegen, kun je ook wel wat kilo’s kwijt te raken alleen door je eetpatroon. Je kunt dus afvallen zonder sporten Bijvoorbeeld wanneer je geen tijd hebt om dagelijks naar de sportschool te gaan. Een aangepast eetpatroon heeft ook op langere termijn meer effect. 

Je lichaam heeft namelijk voor alles wat jij doet energie nodig. Op de verpakking van je eten staat hoeveel (kil0)calorieën er in zitten. Alles wat je te veel eet, slaat je lichaam op. Wanneer je minder eet dan je verbrandt, dan begint je lichaam aan de reserves. Het draait uiteindelijk allemaal om een calorietekort. Door je voeding aan te passen val je af en creëer je nieuwe gewoontes. Zo is je nieuwe gewicht ook beter vast te houden en kom je minder snel weer aan.

10 tips voor afvallen zonder sporten

1. Eet meer eiwit en goede vetten

Eiwitten zorgen ervoor dat je meer vet verbrand en je zit sneller vol. Daardoor heb je ook minder snel weer honger. Ook gezonde onverzadigde vetten hebben dat effect, want ze helpen de voedingsstoffen op te nemen uit je eten. Die vetten vind je onder andere in vis, noten, avocado’s en olijfolie

2. Minder in koolhydraten en suikers

Heerlijk natuurlijk, al die koekjes, snoep, chips en pasta. Daar zitten alleen wel veel suikers en koolhydraten in. Die zijn onze belangrijkste bron van energie, maar daardoor werken ze ons ook tegen bij het afvallen. Je kunt dus beter een beetje minder koolhydraten eten.

3. Drink meer water

We drinken met zijn allen consistent te weinig water. Je hebt namelijk zo’n tweeënhalf à drie liter water per dag nodig en daar komt bijna niemand aan. Het kan dus zo zijn dat je soms denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Je hersenen kunnen die signalen namelijk niet goed uit elkaar houden. Ook vermindert je hongergevoel door water te drinken omdat het je maag vult.

drink meer water afvallen

4. Let op je porties

Let bij het opscheppen eens op je porties. Het kan best zijn dat je veel meer eet dan je nodig hebt, puur omdat je dat gewend hebt. Zo krijg je veel meer calorieën binnen dan je eigenlijk nodig hebt. Je lichaam kan ook gewend raken aan kleinere porties, dus op gegeven moment wordt je hongergevoel ook minder.

5. Stop met het drinken van calorieën

Frisdrank, een smoothie of een lekker wijntje in de avond. We houden er allemaal wel van, maar meerdere glazen per dag zorgen voor veel extra calorieën en suikers. Overigens is bijvoorbeeld cola light ook weer niet zo gezond: de zoetstoffen in light producten kunnen ervoor zorgen dat je meer trek krijgt in zoetigheid. Het werkt dus averechts.

6. Eet minder vlees

Wie al veganist of vegetariër is heeft niet veel aan deze tip, maar minder vlees eten heeft ook voordelen bij het afvallen. Er zitten eiwitten in, maar ook veel ongezonde, verzadigde vetten. Je kunt dus beter een paar keer per week het vlees laten staan. Ga eens na of er gerechten zijn waar je vlees niet zou missen of een vleesvervanger ook lekker zou zijn.

7. Snack gezond

Snacks zijn een grote boosdoener wanneer je af wilt vallen. Hoewel een tussendoortje op zich niet heel slecht is, grijpen we al snel naar iets wat makkelijk en daardoor vaak ook ongezond is. Je kunt dus beter voor een gezonde snack gaan. Bijvoorbeeld rauwkost met dip of – ja, het is echt best gezond, zeker als je het zelf maakt – een bakje popcorn.

snack gezond

 

8. Eet meer vezels

Hoewel je het beste minder koolhydraten kunt eten, is er ook iets wat je nodig hebt van koolhydraten: de vezels. Die zorgen er namelijk voor dat je minder snel weer honger hebt en dat koolhydraten minder snel afgebroken worden. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je niet zo snel weer zin in suiker.  Vezels zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten en noten.

9. Maak alles zoveel mogelijk zelf

Daaronder valt niet alleen koken in plaats van bestellen, maar ook het maken van je eigen ingrediënten. Veel dingen die je kant-en-klaar in de winkel koopt zoals soepen en sauzen, bevatten veel suikers en conserveringsmiddelen. Door het zelf te maken weet je precies wat erin gaat.

10. Ga niet op dieet

Huh, niet op dieet? Dat is eigenlijk wel heel overdreven, maar je moet wel goed opletten. Diëten waarbij je heel weinig calorieën eet zijn erg slecht voor je, omdat je tekorten aan voedingsstoffen kan krijgen en het gewicht dat je kwijtraakt er net zo snel weer aan zit. Permanente veranderingen in je eetpatroon zijn gezonder en effectiever