Wanneer je regelmatig sport en een gezond dieet volgt, zijn er trucjes die je kunt toepassen om op de lange termijn vet te verbranden. Zonder dure producten of middelen kun je al heel ver komen. De natuur heeft ons namelijk ook middelen geschonken die werken als natuurlijke vetverbranders. Als je deze als aanvulling gebruikt op een gezond eetpatroon en genoeg beweging kun je nog sneller afvallen. 

1. Groene thee en groene thee-extract

Groene thee en groene thee-extract helpen je om vet te verbranden. Dat komt door de stoffen cafeïne en EGCG. Die zorgen ervoor dat het proces dat ervoor zorgt dat je lichaam warm blijft door het verbranden van calorieën, thermogenese, nog optimaler werkt. Ook zorgen ze ervoor dat je metabolisme beter werkt. Groene thee-extract is een geconcentreerde vorm van groene thee die je in capsulevorm kunt innemen. De onderzoeken die aantoonden dat groene thee hielp bij vetverbrandingen hadden wel als voorwaarde dat er extra cafeïne werd ingenomen. Daarvoor kun je naar punt twee kijken.

2. Cafeïne

Een kopje koffie zou nog wel eens kunnen helpen met afvallen. Cafeïne boost namelijk je metabolisme en helpt je lichaam daardoor om meer vet te verbranden. Onderzoek heeft aangetoond dat die boost tot wel 16% kan zijn voor een tijd tot twee uur. Het nadeel is natuurlijk dat cafeïne ook nadelen heeft en dat je niet te veel koffie moet drinken op een dag. Anders kun je onder andere slaapproblemen krijgen. Het aangeraden limiet voor cafeïne per dag is 400 mg.

koffie afvallen caffeine

3. Proteïne poeder

Extra eiwitten zijn heel belangrijk voor het afvallen en verbranden van vet. Door veel eiwitten te eten werkt je metabolisme efficiënter en heb je vaak langer het gevoel dat je vol zit. Ook heb je proteïne nodig voor het herstel van je spieren na het sporten. Je kunt je eiwitinname opkrikken door naast een gevarieerde voeding ook nog eiwitpoeder te gebruiken, bijvoorbeeld in shakes.

4. Oplosbare vezels

Vezels worden pas afgebroken in de dikke darm. Oplosbare vezels worden daar door bacteriën verteerd terwijl onoplosbare vezels vooral water opnemen en de darmen prikkelen zodat die aan het werk gaan. Oplosbare vezels kunnen je helpen met afvallen doordat ze je eetlust stillen. Ze helpen namelijk met het reguleren van de hormonen die daar verantwoordelijk voor zijn zoals PYY, GLP-1 en ghreline. Ook vertraagt het de toevoer van voedingsstoffen en zorgt het er mogelijk voor dat er minder calorieën uit het eten gehaald worden. Het kan lastig zijn om genoeg van deze vezels uit je voeding te halen, dus is er ook de optie om ze via supplementen binnen te krijgen.

Er zijn ook verschillende andere voedingsmiddelen die je helpen met vet verbranden. Deze gerechten kunnen je helpen met afvallen.