Menstruatiepijn kan erg vervelend zijn. Je kunt last hebben van buikpijn, hoofdpijn, rugpijn of vermoeidheid. Helaas hebben bijna alle vrouwen er wel eens last van, maar wat kun je er nou tegen doen? Veel vrouwen gebruiken ‘de pil’ en slikken deze misschien wel eens een maandje extra door, anderen hebben weer een spiraal en er zijn ook vrouwen die de prik pil gebruiken. Iedereen probeert op zijn eigen manier met de menstruatie cyclus om te gaan. Misschien helpt de pil al bij de klachten van de pijn, maar misschien heb je er altijd nog last van. Om die reden hebben wij voor jullie wat tips om de pijn te verzachten!
Symptomen van menstruatiepijn
Er zijn verschillende symptomen van menstruatiepijn. Bijvoorbeeld: Een zeurende pijn in de buik, Een gevoel van druk in je buik en pijn in de heupen, onderrug of de binnenkant van de dijen. Soms is de kramp zelfs zo heftig dat je maagklachten kan krijgen en losse ontlasting.
Menstruatie krampen worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, dit is namelijk een spier. De baarmoeder trekt gedurende de menstruele cyclus samen. Heb je echt last van ernstige of ongebruikelijke pijn tijdens de menstruatie die langer duren dan twee of drie dagen? Neem dan contact op met je huisarts. Menstruatie pijn is namelijk ongeacht de oorzaak te behandelen.
Verlicht de pijn
Menstruatie pijn kan op veel natuurlijke manieren verlicht worden. Denk hierbij aan:
- Sporten: Dit is de beste therapie voor menstruatiepijn. Sport verbeterd de bloedtoevoer naar de bekken en stimuleert de productie van endorfine.
- Rode frambozenthee: Deze thee kan de krampen en het bloeden verminderen. Neem bijvoorbeeld een kopje in de ochtend en voordat je naar bed gaat. Voel je toch de pijn weer terug komen? Neem dan nog een kopje! Voor vrouwen die veel vocht vasthouden, is paardenbloemthee en effectief middeltje. (is vochtafdrijvend en zorgt voor minder opgezwollen gevoel)
- Eet vezels: Voor en tijdens je menstruatie week maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan. Door dit hormoon gaan je darmen minder goed werken en kun je last krijgen van verstoppingen. Deze zorgen voor buikpijn en dus moet je veel water drinken en veel vezelrijk eten.
- Onderrug masseren: Naast buikpijn en hoofdpijn zijn er ook veel vrouwen die last van hun rug krijgen. Door de rug afwisselend bol en weer hol te maken kan deze pijn afnemen. Helpt dit niet? Laat dan je onderrug goed masseren.
- Ontspanning: Stress veroorzaakt meer klachten tijdens de menstruatie. Rust en ontspanning kan de pijn verlichten. Doe eens een keer mee tijdens een yoga les of maak een wandeling. Geef jezelf rust!
Medicijnen
Bij de heftige pijn tijdens de menstruatie is het soms nodig om medicijnen te gebruiken. Je kunt denken aan ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ibuprofen mag je 3 tot 4 maal per dan innemen (400 – 600 mg), Diclofenac mag 2 tot 3 keer per dag (25-50 mg), en naproxen mag 2 keer per dag. (250-500 mg). Werkt dit niet? Dan heb je ook nog Aleve feminax, een pijnstiller speciaal ontworpen voor menstruatiepijn!
Deze medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Als u maagklachten krijgt, kunt u er een maagbeschermend medicijn innemen. Heel veel last van pijn tijdens je maandelijkse feestje? Dan raden we aan langs de huisarts te gaan en niet zelf te gaan dokteren!
Lees ook:
Zo creëer jij het perfecte bad moment om even tot rust te komen!
8 tips om meer rust in je hoofd te creëren
Elke maand is het weer feest, de hormonen vliegen je om de oren – column