Het antwoord op de vraag; ‘Welk dieet past goed bij mij?’ óf ‘wat moet ik eten om af te vallen?’ lijkt heel simpel. Toch zijn er erg veel mensen weken, of soms wel maanden bezig met die vraag. Dit is natuurlijk helemaal niet gek, want er zijn ontelbaar soorten diëten. Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om te kunnen beslissen welk dieet nou echt goed bij jou past. Gelukkig hoeft dat vanaf nu niet meer. Wij hebben voor jou 4 vragen opgeschreven, die je jezelf kunt stellen om tot het antwoord op die veel gestelde vraag te komen.


Wil je afvallen, spiermassa opbouwen of lang gezond blijven?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Het is een essentiële vraag voor de samenstelling van je dieet. Iemand die spiermassa wilt opbouwen zal veel groeihormonen moeten aanmaken. Iemand die lang gezond wilt blijven, wil juist de groeihormoonspiegel zo laag mogelijk houden. Je wordt niet succesvol door je energie en focus te verdelen over verschillende doelen. Om één van de doelen te bereiken moet je waarschijnlijk al veel moeite doen. Laat staan alle drie tegelijk. Behaal eerst één doel en ga dan door naar de volgende.

Honger of weinig energie?

Wanneer je genoeg eet of teveel eet zal deze vraag niet echt van toepassing zijn. Het is voornamelijk een vraag voor de mensen die willen afvallen. De vraag is heel simpel. ‘Heb je vaak last van een hongergevoel of heb je meer last van weinig energie?’ Om je hongergevoel te voorkomen, moet je vooral producten eten waar eiwitten, vetten en vezels in zitten. Dit natuurlijk wel gezond en met mate. Als afvaller wil je een dieet met relatief veel vet en een gematigde hoeveelheid eiwitten. Als voorbeeld kan je een bak kwark combineren met een handjevol noten en lijnzaad. Hierdoor krijg je alle drie de stoffen binnen. Als je te weinig energie hebt, eet je waarschijnlijk te weinig calorieën. Daarnaast is de kans ook groot dat je te weinig ‘goede’ koolhydraten eet. Een combi van te weinig calorieën en te weinig kwalitatieve koolhydraten is funest voor je dagelijkse doen en laten. Je lichaam heeft zowel calorieën en goede koolhydraten nodig om optimaal te functioneren. Probeer zo veel mogelijk vezelrijke producten te nuttigen. Denk aan fruit, groenten, bonen, havermout en af en toe volkoren producten.

Heb je weinig of veel tijd om eten te bereiden?

Deze vraag kan ook erg belangrijk zijn in jou keuze. Je mag misschien van lekker eten houden maar als je 40 uur per week werkt, elke dag sport en netjes 8 uur slaapt, blijft er weinig tijd over om te koken. Het is daarom niet heel realistisch om een huis vol verse producten te hebben, aangezien vele voedingsmiddelen het maar een paar dagen vol houden. Wanneer je een druk leven hebt of geen zin hebt om veel te koken, moet je hier je eetpatroon op aanpassen. Pas wel op als je voor een dieet kiest waarbij je niet heel veel hoeft te koken. Dit soort diëten bevatte vaak maar weinig eiwitten.

Wat lust je absoluut niet?

Deze vraag en laatste stap is het makkelijkst. Je moet niet producten gaan eten die je echt niet lekker vind. Lust je bijvoorbeeld geen spruitje, eet dan bloemkool of broccoli. lust je geen pinda’s? Geen probleem, vervang het door een notensoort die je wel lekker vindt.


Lees ook:

4 dieet trucjes die je helpen je libido te verhogen!

Een Raw dieet, is dat eigenlijk wel goed voor je?

Waarom je ‘gezonde dieet’ ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent