Geef je eigen grenzen aan!
Iedereen snakt er wel eens naar, eerlijk zijn tegenover jezelf en een ander om een aanbod af te wijzen en geen verplichtingen te hebben. Grenzen aangeven is helaas niet altijd even makkelijk in de wereld waarin ontzettend veel van ons verwacht wordt. Verzinnen we toch een smoesje, verplichten we onszelf iets te doen tegen ons zin in of zijn we eerlijk tegenover onze omgeving. Op dit moment heb ik mijzelf aangeleerd om vooral heel eerlijk te zijn. Zo voel ik geen druk van ’tot iets verplicht worden of zijn’ en hoef ik ook nooit een leugentje om bestwil te gebruiken. Dit draagt in grote mate bij aan ontspanning die je voor je eigen geluk creëert.
“Don’t let the pressure turn your no into a yes.”
Groepsdruk
Door alle social media kanalen merk je dat er een grote druk heerst op ons. In de meeste gevallen gaat het hierbij om jongeren. Hoe zij op een foto staan, zo moet ik er ook opstaan. Neem ook de Instagram story’s met groepen mensen die elke zaterdag uitgaan of een WhatsApp groep waar weer een uitnodiging klaar staat. Ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit zijn allemaal prikkels die kunnen zorgen voor groepsdruk. Jij moet dit ook want anders hoor je er niet bij. Eigenlijk wel ernstig als je er op deze manier over na gaat denken. Wil jij die groepsdruk vaarwel zeggen. Maak dan bij elke situatie gebruik van de volgende vragen: Vind ik dit echt belangrijk? Ben ik moe? Wat zijn de gevolgen als ik ja of juist een keer nee zeg? Doe ik dit omdat ik mijn vrienden anders teleurstel? En last but not least, ga ik nu over mijn grens heen als ik ja zeg tegen mijn zin in?
“Fleur – Gun jezelf tijd om na te denken en wees eerlijk”
Ergens over nadenken is echt niet erg
In deze generatie leven is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Alles moet snel, sneller, snelst. Een versnelling lager wordt niet snel gewaardeerd. Neem bijvoorbeeld het fenomeen ‘blauwe vinkjes’ op WhatsApp. Wanneer je niet binnen 5 minuten een reactie achterlaat op een vraag/bericht is hij of zij vaak snel gepikeerd. Dit merk je aan de manier waarop het gesprek zich uiteindelijk voortzet. Dit resulteert in een tegenreactie waarbij jij jezelf gaat verontschuldigen. Zo heeft dit weer invloed op de beslissing die jij maakt. Een tip om met deze situaties om te gaan is direct en eerlijk aan te geven dat je er even over na moet denken. Als je dit lastig vindt is het belangrijk erbij te vermelden dat het zeker niet aan hem of haar ligt. Ook zou je kunnen aangeven dat je op dit moment veel op je bordje hebt wat maakt dat jij er even over na moet denken. Op deze manier tonen je vrienden vaak sneller respect voor jouw keuzes en grenzen.
“Stand up for what you believe in, even if it means standing alone”
Elke omstandigheid zal anders zijn en op alle omstandigheden zal jij weer anders reageren en andere grenzen stellen voor jezelf. Misschien stel jij vaker geen grenzen dan wel omdat het niet nodig is. Wees hier blij mee maar vergeet niet dat wanneer er zich wel zo’n situatie voordoet je altijd eerlijk mag zijn. Bouw die grens dan ook in voor jezelf. Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen en schaam je niet. In het begin zal dit lastig zijn maar gedurende de tijd zal dit zeker wennen. Misschien leert je omgeving hier wel van en zullen ze dit ook op zichzelf uittesten. Geloof me, het doen van dingen tegen je zin in zal je niet gelukkiger maken. Je bent tenslotte de regisseur van je eigen leven.
Grenzen stellen maakt gelukkig, echt waar.