Elk jaar weer neem je jezelf heel enthousiast voor dat je dit jaar je goede voornemens écht gaat volhouden. Zo zou je vorig jaar helemaal gezond eten, maar zit je na een paar dagen teleurgesteld (en met een zak chips) op de bank. Hier is in 2020 geen ruimte meer voor: dit jaar is het tijd voor gezonde goede voornemens die je wél goed kan volhouden. 


1. Smartphone detox

Ga maar na. Op hoeveel momenten zit je wel niet eindeloos en gedachteloos te scrollen door foto’s en posts van andere mensen? Terwijl je in de trein zit, als je op een vriendin wacht, soms zelfs op werk…We zitten met z’n allen behoorlijk veel op onze digitale vriend, terwijl je ook meer in het moment zelf zou kunnen leven. Maak hier een goed voornemen van. Neem bijvoorbeeld altijd een boek mee, of maak eens een praatje met degene die naast je zit in het openbaar vervoer. Je kunt ook een tijdslimiet voor je schermtijd instellen, zodat je minder vaak en minder lang je smartphone checkt. Ook kan het helpen om een tijdje offline te gaan.

2. Gezond eten

En hiermee bedoelen we niet mee dat je nooit meer iets ongezonds mag eten en je elke dag obsessief moet bijhouden wat je eet. Nee, hiermee bedoelen we: nourish your body. Want als je jezelf lekker én gezond voedzaam eten geeft, voel je je energieker en zit je lekkerder in je vel. Zo houdt je het ook veel makkelijker vol: zeg niet tegen jezelf dat je niet ongezond mag eten, maar zie het als een investering in jezelf, zodat je vanzelf gezonder wilt eten. Probeer in plaats van te denken in calorieën en ‘verboden voedsel’, te kijken naar met welk eten je je lichaam en je geest voedt. Zo gaat je lichaam er ook automatisch beter uitzien en krijg je vanzelf die abs. Maak zelf een leuk DIY notebook van gezonde recepten die je dit jaar wilt maken, zo heb je al een stuk achter de rug.

3. Persoonlijke groei

In plaats van je te focussen op dat je steeds succesvoller moet worden in materiële zin, kan je je ook focussen op persoonlijk succes en groei. Probeer je voor te stellen dat je jezelf elke dag kan ontwikkelen en kan worden wie je wilt zijn, als jij je mindset daarop instelt. Wil je bijvoorbeeld zelfverzekerder worden, of minder uitstellen op werk? Stap dan uit je comfort zone door elke dag iets kleins te doen wat je lastig vindt. Zie alles als een leermoment: elke ontmoeting met een persoon en elke situatie. Je kan namelijk van de kleinste dingen wat leren, en deze kennis is hartstikke waardevol voor jezelf. Tip: begin met het inzien dat elke ‘fout’ een leermoment is, zo voel je je ook meteen een stukje beter als iets niet gaat zoals je wilt.

4. Liever voor jezelf zijn

In plaats van elk voornemen erop te focussen dat je alleen maar dingen moet, kan je ook wat liever voor jezelf zijn dit jaar. Focus je energie op van jezelf te houden en gelukkig zijn met jezelf. En zie dit eerder als een langetermijn doel, niet iets wat je snel van je lijstje moet afvinken. Dit kan je makkelijk in de praktijk brengen door bijvoorbeeld elke dag even te zeggen wat je leuk vind aan jezelf, of wat je die dag beter gedaan hebt dan de vorige. Of stel tenminste elke week even een selfcare momentje in. Wedden dat je zo in 2020 helemaal zen ingaat?

5. Meer bewegen

Waar we vaak onszelf voornemen om x aantal keer in de week naar de sportschool te gaan, kan je het voornemen ook veranderen in meer bewegen. Zo zal de frustratie een stuk minder zijn, als je je voornemen één keer niet nakomt. Want meer bewegen, kan altijd en overal. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift en stap een halte eerder uit, zodat je deze afstand loopt. Ook kan je, als je het moeilijk vind om naar de sportschool te gaan, afspreken dat je elke dag voor het slapen gaan tenminste 10 squats doet. Hier heb je altijd tijd voor, dus je kan er moeilijk aan ontkomen, en 9 van de 10 keer ga je dan automatisch nog een paar oefeningen doen en bouw je dit op. Zo doe je elke dag tenminste iets!

6. Minder negativiteit en meer lachen

We willen allemaal een leuk leven. Gelukkig is de eerste stap hiernaartoe eigenlijk heel simpel: een positieve mindset. Probeer positief te denken en als je veel negatieve dingen denkt, dit minder vaak uit te spreken (tenzij je echt even moet klagen, want soms is dit gewoon even nodig). Wat hierbij ook helpt is een positieve groep mensen om je heen. In 2020 is immers geen ruimte voor toxic people en onnodige negativiteit. Als je positieve en supportive vrienden om je heen hebt, ga je je geheid blijer voelen. Daarbij kan je met leuke mensen om je heen meer lachen, wat supergezond is. Spreek daarom bijvoorbeeld elke week af met vrienden, om gezellig te chillen of juist om met elkaar op avontuur te gaan. Because why not?

Lees ook

Dit zijn 6 goede voornemens voor 2020 (en hoe je ze volhoudt)

Goede voornemens: zo houd je ze wel vol

Dit zijn 6 goede voornemens voor 2020 (en hoe je ze volhoudt)

Gezonder leven? Zo houd jij je voornemens voortaan wel vol!

Dit zijn 6 goede voornemens voor 2020 (en hoe je ze volhoudt)

Dit zijn de fitnesstrends voor 2020