Muziek doet veel met je lichaam. Dat weten we allemaal. Je kunt je helemaal ontspannen bij nummers van die ene artiest. En dat bepaalde nummer brengt opeens weer allerlei herinneringen terug aan die vakantie of die ene speciale dag. Dat muziek iets met je doet is duidelijk maar wat is precies het effect ervan op je lichaam?

Onverwachte effecten van muziek op je lichaam

Muziek kan heel veel veroorzaken in je lichaam. De meeste effecten hebben we zelf ook wel eens ervaren. Muziek kan je ontroeren, energie en een gelukkig gevoel geven. Maar wist je dat je slimmer en sociaal vaardiger wordt van muziek? En dat je prestaties zelfs verhoogd kunnen worden door het luisteren naar muziek?

Muziek heeft zelfs effect op je hersenen en zenuwstelsel. Onderzoekers hebben ontdekt dat muziek gedeeltelijk hersen en zenuwziekten kunnen tegenhouden. Ook kunnen angsten en pijn door muziek flink verminderd worden.

Wat voor effecten kan muziek allemaal hebben op je lichaam:

Verhoog je prestaties met muziek

Voor veel sporters is muziek onmisbaar. Het is vaak een onderdeel van hun training. Het juiste nummer geeft je namelijk vaak energie en houdt je in een fijn ritme waardoor de training minder zwaar lijkt. Ook als je andere prestaties moet leveren waarbij grote concentratie vereist wordt helpt muziek je om betere prestaties neer te zetten.

Muziek helpt tegen stress

Als je naar muziek luistert komt het anti-stress hormoon cortisol vrij. Daardoor zou luisteren naar muziek in stressvolle tijden hetzelfde effect op je lichaam hebben als een massage. Dat klinkt goed!

Beter slapen met muziek

Klassieke muziek is voor sommige mensen misschien slaapverwekkend om naar te luisteren. Maar dat is niet de reden dat je beter gaat slapen. Bepaalde klassieke muziek zorgt dat je zenuwstelsel minder gaat werken, waardoor je een diepere betere nacht slaap hebt, en uitgerust weer wakker wordt.

Zingen laat je er zelfverzekerd uitzien

Het wil nu niet meteen zeggen dat zingen je zelfverzekerd maakt, maar als je zingt neemt je lichaam automatisch een betere houding aan. Je gaat namelijk meer rechtop staan waardoor je een zelfverzekerde houding krijgt.

Zingen tegen verkoudheid

Zing maar lekker mee in de auto, onder de douche of wanneer je maar zin hebt. Zingen helpt namelijk om verkoudheid te voorkomen. Wanneer je zingt verbetert je ademhaling. Je opent dan je voorhoofdsholten en luchtwegen en dat is goed voor je gezondheid.

Maak je eigen herinneringen

Je hersenen koppelen muziek aan bepaalde gebeurtenissen. Maak daarom een moment nog specialer door je favoriete nummer te draaien en je vergeet het nooit meer!

Verlaag je bloeddruk met muziek

Onderzoekers hebben bewezen dat muziek een positief effect heeft op je bloeddruk, je hart- en ademhalingsfrequentie. Muziek brengt je tot rust waardoor je ademhaling en hartslag zullen dalen. Dit heeft daarom ook een positief effect op je bloeddruk.

Muziek vermindert pijn

Muziek kan de ervaring van pijn flink verminderen. Er is zelfs een onderzoek naar gedaan bij mensen die geopereerd werden. Terwijl de patiënten die gedeeltelijk verdoofd werden op de operatietafel lagen, mochten zij tijdens de operatie hun favoriete muziek luisteren. De angst en pijn rondom de operatie werd duidelijk minder. Er werden zelfs minder pijnstillers gebruikt.

Het effect van zelf muziek maken op je lichaam

Als je zelf muziek maakt zijn al deze effecten misschien nog wel sterker. Je bent dan namelijk ook intensiever bezig met muziek maken. Je maakt de bewegingen om de klanken voort te brengen, je leest de noten en hoort de muziek die jij maakt.

Nog een bijkomend voordeel is dat muziek maken je IQ verhoogd. Dit komt doordat je linker- en rechterhersenhelft goed moeten samenwerken om muziek te maken. Door deze verbinding kan je gemakkelijker gebruik maken van de hersenfuncties waarvoor deze verbinding nodig is.

Check nu deze JBL kortingscode voor een gratis JBL GO+!


Lees ook:

Deze 10 dingen doet jouw lijf dus als jij slaapt!

Dit is de reden waarom muziek de seks zoveel beter maakt!

Deze muziek helpt tijdens het slapen en bij stress momenten!